2017: még mindig nem számoltak el a csatornapénzekkel.
2017. december 30. írta: BoldogÉ

2017: még mindig nem számoltak el a csatornapénzekkel.

penzeso1-bal-rad-hu.jpg

Mottó: „A hazugsághoz két ember kell: egy, aki mondja, és egy, aki elhiszi.”

A hatalom arroganciája már odáig fajult, hogy Érden a lakossági befizetésekből is baráti cégek megbízásait finanszírozták. mindehhez a kormány és az igazságszolgáltatás is asszisztál.

Ilyen eset a csatornázás Érden is, ahol a szomszédos Diósddal és Tárnokkal közösen szervezték a csatornázást.  

Az érdi városházán azzal takaróznak, hogy a beruházásnak nagyon sok járulékos költsége volt, amit még az állami dotációval együtt is alig fedezett az uniós támogatás, és fel sem merült a lakossági önrész visszaosztása.

Az elszámolást folyamatosan szabotálják, mint már néhányszor leírtuk, vagy talán Simó Károly alpolgármester és fő-fő csatornázási frontember szavaival élve azt mondják folyamatosan, hogy:

“Mint korábban is nyilvánosan elmondtuk, jelenleg készül a mindenre kiterjedő részletes elszámolás, amiben ezek is benne vannak. Természetesen benne lesz az elszámolásban az is, hogy mi mennyibe került és kinek a pénzéből valósult meg. A társulati tagok természetesen visszakapják majd azt a pénzt, amire nem volt szükség a beruházás megvalósítása során. Ez is pár héten belül teljesen nyilvános lesz.”

Cikkek sorában foglalkoztunk részletesen az érdi csatornázással, amelyben összevetettük a rendelkezésre álló információkat.

Kezdődött azzal a Simó Károly által közhírré tett beszámolóval, amelyben rögtön kiugrott egy 2 milliárdos hiba, valahogy lába kélt a csatornázás elszámolásából?

Az Érdi Újság 2017.június  14-én  megjelent számában, a 6. oldalon szerepel, hogy

„Május végéig lezárták a közel kilencezer OTP lakás-takarékpénztári (LTP) szerződést, de akadnak még elvarrni való szálak – tudtuk meg Simó Károly alpolgármestertől, a társulat elnökhelyettesétől.”

Végeztünk egy gyors összehasonlítást a hivatalos szerződésekkel a cikkben, és hopp, kiugrott a 2 milliárdos hiba!

Ha csak ez lett volna a csatorna eddig még meg nem történt elszámolásában a hiba!

Megnéztük, hogy milyen tételeket szerepeltettek a lakossággal közösen elszámolandó tételek közé, és hoppá!

Feltettük az érdi 4.000.000.000 Ft-os kérdést? Mi köze   van a szennyvíztisztítónak a lakossági elszámoláshoz?

Hogy pontosítsunk, a pontos összeg, 4.267.946.800 Ft.

A cikkben megnéztük, egyértelműen semmi köze ehhez a költséghez a lakosságnak!     

Megvizsgáltunk ebben a cikkünkben olyan alapkérdéseket, hogy mi is ez a Társulat, hiszen az ördög a részletekben rejlik.

Tudták, hogy a Csatorna Társulat CSAK a pénzbehajtásra jött létre?

T. Mészáros András, mint ennek elnöke, feladatához és pozíciójához képest kapott horribilis évi 3 milliós fizetése nem rossz, ugye?

A Társulat azt vállalta, hogy behajtja Önöktől a pénzt! Nem csalás, nem ámítás ITT vannak az erre vonatkozó szabályok!

Néha úgy éreztük mi is, és Önökre ez hatványozottan igaz, mintha egy jól kigondolt, sajátos, Érdi “itt a piros,hol a piros” játékban vennénk részt.

A játék lényege, hogy létre hoztak egy nagy „kalapot”, beledobáltatták Önökkel a lóvét úgy, hogy lehetőleg az „egyszerű” érdi polgárok, ne értsenek belőle semmit, mikor, mennyi, hová kerül.

Ezt a játékot próbáltuk megvilágosítani Önöknek,  és mondhatjuk a fenti “uraknak”, hogy nem jön be az elképzelés.

Nem hagyta el a polgármestert a cinikussága, mert arra a kérdésre, amikor számonkérték nagy ritkán, hogy miért nem számol be a Csatorna Társulás operatív vezetője, akkor a következő választ találta adni:

(T.Mészáros András polgármester):

“... Kifogásolták, hogy nincs jelen Kovács-Péter Barna, legközelebb elhívják. Úgy emlékszik, hogy amikor olyan igény merült fel, hogy bármilyen adatra kíváncsi volt bármelyik képviselő, akkor rendelkezésre bocsátották mindazt az anyagot, mely a kérdésre vonatkozott. Bár ő a társulás elnöke,(mármint T.Mészáros  András) látni kell, hogyha Kovács-Péter Barnát iderendelik, akkor a többi önkormányzat testületbe is oda fogja rendelni, ezáltal kiesik a mindennapi munkából, amit valakinek el kell végeznie. "

Mikor is fejeződött be a csatorna-projekt?

2017-ben a T.Mészáros-Simó páros úgy tett, mintha még nem lett volna idő megcsinálni az elszámolást.

T. Mészáros András polgármester az egyik sajtótájékoztatóján azt találta mondani:

„2015-re fejeződött be a program “A ” része, ami a csatornafektetéseket jelentette, de van egy “B” program is, amihez a felszíni vízelvezetés és az utak megerősítése kapcsolódik.”

Ekkor gondoltunk arra, hogy romlik a polgi memóriája, mert a tények a következők:

„Lezárult a műszaki átadás az érdi csatornahálózat tekintetében”

Közzétéve: Simó Károly által 2013 december 28 án ·

„December közepén lezárult az érdi csatornahálózat műszaki átadása. Szintén ekkor indult el a köztéri átemelők próbaüzeme is. Ez azt jelenti, hogy minden olyan ingatlan esetén, amelynél elkészült a bekötővezeték, rá lehet kötni a csatorna hálózatra, megnyílt a rákötési lehetőség. A rákötési engedélyeket 2013 december 31-ig küldik el. Ez azonban csak egy értesítő levél, amely a szolgáltatóval való szerződéskötéshez kell. A rákötés fizikai megvalósításához nem kell megvárni a levelet.„

Közben persze nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a Társulásunk kapcsolódik és került a képbe a csatorna projekt kapcsán.

Az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási Társulás működését megvizsgálva, például 2012. évben újabb 25 millió Ft-ot költött úgy mérnöki szolgáltatás igénybevételére, hogy a  Hinterland mérnökiroda elvileg mindent vállalt a csatornázás során kötött szerződésben.

A cikkben körbejártuk, nem kell hozzá semmi komoly tudomány, csak józan paraszti ész, hogy lássuk nagy gondok vannak, egyetlen sor sem egyezik a Szabó Béla elnök és Simó Károly elnökhelyettesek által nyilvánosságra hozott és a hivatalos beszámolók között.

Hogy Önökkel köttettek egy lakástakarék-pénztári (LTP) szerződést? Megnéztük, mégis mi volt ebben a jó! Persze a nekik!

A szerződők választhattak, hogy egy összegben vagy havi részletekben fogják kifizetni az Önökkel aláíratott szerződést.

A lakástakarék-pénztári szerződésen keresztül, az igénybevevő az LTP számlára befizetett összegek után állami támogatást kaphat, melynek mértéke egyszeri 30%. Az LTP számlán összegyűlő összegekre 3% kamat járt.

A lakástakarék-pénztár tagok 249.980 forintja tartalmazza a lakástakarék-pénztár betétre, az előfinanszírozásra és a működési költségekre szánt összeget is. A Társulat a tagjának megbízása és felhatalmazása alapján, a beérkezett összegből nem az egészet fordították a csatornázásra, de a működési költségekre is százmilliókat fordítottak, az évek során összesen 491.227.000Ft-ot, azaz közel FÉL MILLIÁRDOT fordítottak működésre.

De a lényeg, hogy csupán a LTP-k kapcsán, Önöknek közel 68.000 Ft jár vissza, olvassák el a részleteket!

Hogy miért is érdekesek az időpontok? Ne feledjék, 2013 decemberében a csatornázás hivatalosan is befejeződött!

Akkor az 500 milliós kérdésünk: ha 2013. decemberben a beruházás befejeződött, akkor mit csináltak 2014-ben?

Az Érd és Térsége SzSz Társulás 2014-es éves beszámolója szerint (Működési  költségek, ezer Ft-ban) TÖBB, MINT FÉL MILLIÁRD forintot költöttek el.

Részletesen megírtuk, most csupán néhány tételt emelnénk ki:

 

Céljuttatás, projektprémium 12.816.000 Ft
külső személyi juttatások 11.345.000 Ft
a 7 fős szervezet személyi kiadásai 73.951.000 Ft
Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatás 244.416.000 Ft
Reklám- és propaganda kiadások 30.894.000 Ft
Egyszóval az ÖSSZES Működési költség 525.443.000 Ft

 

És hát nem hagyhatjuk ki a legnagyobb falatokat az Érd-Nyugat és Érd-Kelet beruházások elszámolását.

Itt csupán 1-2 sort idézünk, érdemes az egészet elolvasniuk, ha más nem a nagyságrend miatt. A LÉNYEGET KIEMELJÜK!

A rendelkezésre álló adatokból az szűrhető le:

Az Érd-Nyugat beruházás

Szerződéses ára: 9.861.302.527 Ft volt

Kivitelezője: Duna Aszfalt

SZÁMÍTÁSUNK SZERINT, a reális ellenérték legfeljebb ÖSSZESEN:   5 194 529 800Ft

Az Érd-Kelet beruházás

Kivitelező:KÖZGÉP

Szerződéses ár: 8.734.990.505 Ft

SZÁMÍTÁSUNK SZERINT, a reális ellenérték legfeljebb ÖSSZESEN:  4 202 476 100 Ft

Ezek után jön a kérdés: ki fizette ki és miért ezt az árat? Mi alapján?

Ezt az elszámolást elfogadta egy minisztérium helyettes államtitkár!

A KÜLÖNBÖZET 9 MILLIÁRD FORINT!

Az elszámolást tartalmazó előterjesztésbe nem restek egy több oldalas történeti áttekintőt beletenni, aminek az égvilágon sok köze nincs hozzá.

Idézünk a pénzügyi beszámolóból:

“ A Társulás működtetésének operatív feladatait a Társulás Munkaszervezete látta el. A Munkaszervezet részt vett ugyanakkor a projekt megvalósítás menedzselésében is. A megvalósítás irányítását segítette egy közbeszerzésen kiválasztott tanácsadói csapat is, akik a Munkaszervezet érintett tagjaival alkották a Projekt Megvalósító Egységet (PME). “  

AZ ÉVI 6.000.000 FT-OS KÉRDÉS EZUTÁN: Mire is kapja T.Mészáros András az évi 3 milliós juttatását, ráadásul évek óta? A másik két polgármester is évi 1,5-1,5 milliós juttatást tesz zsebre.

Hogy lássák mennyire cinikus T. Mészáros András hozzáállása a kérdéshez?

Mit gondolnak mivel indokolta, hogy miért nem készült el első alkalomra a napirendi előterjesztés?

Azt mondta, hogy a múlt héten a kolbász fesztiválon volt Békéscsabán és nem tudott a másik két részben érintett településsel erről konzultálni, ezért nem készült el időben ez az előterjesztés?

Vajon mindenki, aki összeállíthatta volna az előterjesztést, Békéscsabán volt?

Hivatalosan úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben, egy rendkívüli ülés alkalmával erőből átnyomták a csatornázási napirend pénzügyi beszámolóját Pulai Edina Jobbikos képviselővel együtt.

Kéri Mihály az ellenzékkel tartott, akik a napirendi pont tárgyalása közben kivonultak az ülésteremből.

A végeredmény: 13 igen és 5 nem szavazás.

Persze a képviselők nem tettek fel olyan egyszerű kérdést, hogy történtek-e sok milliárdos  túlszámlázások az érdi csatorna  beruházásnál? Miért nem akarnak az érdi polgároknak jogosan visszajáró pénzből egy fillért sem visszaadni?

Aztán a polgármester egy idő után nem engedte az ellenzéket tovább a faggatózni a napirendi pontnál, ami után többen kivonultak a napirend hátralévő részére.

Ezek után már Önökön múlik, hogy vissza akarják-e a pénzüket kapni, vagy minden jó úgy, ahogy van!

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9813534407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garamvölgyi Tibor 2017.12.30. 15:06:43

Nem vagyok sem közgaszdász sem jogász,feltételezem hogy a leirtak a valóságot tükrözik akkor miért nem tesz senki feljelentést? Hol az ellenzék?
süti beállítások módosítása