ÉRDEN IS TALÁLKOZHAT VELÜK! Gyorshajtásba hajszolják az autósokat, hogy utána megbüntethessék őket?
2018. május 23. írta: BoldogÉ

ÉRDEN IS TALÁLKOZHAT VELÜK! Gyorshajtásba hajszolják az autósokat, hogy utána megbüntethessék őket?

civil-rendorautok-mernek-vezess-hu.png

Több helyen is felbukkant a Facebookon, és mi is írtunk róla, hogy a magyar rendőrség már nem (csak) a fix helyen lévő és a mobil, „háromlábú” traffipaxszal szívatja az autósokat. Hanem, ha a terjedő híreknek hinni lehet, addig nyomulnak jelzés nélküli kocsival a belső sávban sofőrök mögött, ameddig meg nem tudják büntetni őket.

A trükk lényege, hogy egy hétköznapinak tűnő Audi agresszíven tolni kezdi az előtte közlekedő autót, jellemzően többsávos út belső sávjában. A sofőr két dolgot tehet – mármint azon az elméleti lehetőségen kívül, hogy nem törődik a folyamatosan a féktávon belül, agresszíven manőverező „üldözővel” –, vagy kimegy a külső sávba, vagy kénytelen rákapcsolni a sebességre. A figyelmen kívül hagyásra még annyi esély sincs, mint arra, hogy mondjuk egy 110-es táblánál a 70-es, 80-as sebességű teherautók közé ugorjon ki az ember, így marad a gyorsítás, legalább ideiglenesen, míg a külső sávban lévő lassú autók elé nem ér.

Már ha sikerül idáig eljutni. Mert ha túl sokáig tartja az elöl lévő sofőr a sebességhatáron túli tempót, villan a rendőrlámpa, a sofőrt leintik és mehet is a bírság gyorshajtásért. Legalábbis ezt állítják a Facebook-posztok szerzői.

Az különösen ügyes, hogy böhöm Audival csinálják, aminél tényleg csak egy sötétített Mercedes vagy BMW jelzi feltűnőbben, hogy félre az útból proletár, a császárnak sürgős dolga van. Az még ügyesebb, hogy például olyan utakon, mint a 8-as, amelyen 110-es és 70-es szakaszok váltják egymást átmenet nélkül egyes csomópontok térségében.

Mármint ha igaz, amiről a posztolók írnak.

A facebookos beszámolókból egyöntetűen az tűnik ki: több esetben a rendőrök maguk provokálták ki, hogy az autósok átlépjék a sebességhatárt.

A Index Kereste az ORFK-t is az üggyel kapcsolatban és azt is megkérdezték tőlük, hogy nem tartják-e balesetveszélyesnek, hogy a rendőrök civil autónak álcázva követik ennyire szorosan a polgárok sokszor magas sebesség közben. A rendőrség válaszában elismerte, hogy valóban civil autóból mérik az embereket, de azt tagadták, hogy agresszíven tolnának mást utasokat, hiába panaszkodnak erre rengetegen:

A rendőrség nem „tol agresszívan” senkit, nem hajszolja jogsértés elkövetésébe és veszélyes szituációkba a járművezetőket.

A rendőrség közúti ellenőrzéseinek célja a többi közlekedőre veszélyt jelentő jogsértések elkövetőinek kiszűrése, ezáltal a közlekedésbiztonsági helyzet javítása, a balesetek megelőzése. Ennek egyik eszköze a menet közben elkövetett jogsértések dokumentálása, akár rendőri jelleget nélkülöző gépjárművekből is.

Egyébként ezekben a civil autókban egy rég nem használt tarffipaxot használnak a zsaruk. Eddig húsz FámaLézer nevű készüléket „poroltak le”, de azt tervezik, hogy a többit is bevetik a szabálytalankodó sofőrök ellen.

Dobrovics Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1-nek azt mondta, a módszer növeli a közúti ellenőrzések hatékonyságát, „hiszen minél többet ellenőriznek az illetékes hatóságok, annál inkább rákényszerítik a járművezetőket arra, hogy szabályszerű magatartást tanúsítsanak”. Fontos tudni azonban, hogy ezek a készülékek nem alkalmasak az objektív felelősség megállapítására, ezért nincsenek is bekötve a Véda rendszerbe.

Forrás: index, híradó

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4313994498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyjo 2018.05.27. 20:18:11

Mi az hogy kiprovokálja azt, hogy gyorsabban menjek? Ezt nem értem, ha én nem akarok gyorsabban menni, akkor akár mit is csinál a mögöttem jövö akkor sem tud mit tenni, minthogy követ engem, ha lassitok ö is lassitani kényszerül ennyi! Nekem nem jöhet a követési távolságot pedig mindenkinek be kell tartani, kivéve az elözést! Az megint más kérdés, hogy a gyorsabban közlekedönek utat adunk, hagyjuk menni, ha módunkban áll mások akadályoztatása nélkül lehúzódással is! Egyszerü manöver! Azt lehet táncba vinni, aki akarja is! Aki használja is tükröket nem csak szélfogónak, vagy disznek vannak az autón, az látja hogy egy gyorsabb autó jön mögötte! Index jobbra / autópályán vagy párhuzamos közlekedésre alkalmas úton természetesen / és lehúzok jobbra hagyom menni nem versenyzek nem tartom föl szándékosan! Ilyen egyszerü semmi komplikált dolog nincs ebben.
süti beállítások módosítása