Jó tanácsok, ha mentőre van szükség
2017. május 18. írta: BoldogÉ

Jó tanácsok, ha mentőre van szükség

mentoautobelulrol-hirado-hu.jpg

Másodperceken is múlhat egy emberélet, a mentők munkájának ezért minden lépése pontosan megtervezett koreográfia szerint történik. Kis odafigyeléssel azonban mindenki, gyalogos és autós is komoly segítséget nyújthat, legyen szó akár a közlekedésről, akár a 104 vagy a 112 segélyhívó tárcsázásáról.

Az Országos Mentőszolgálat 253 mentőállomásán 7800 mentős teljesít szolgálatot, akik évente 1,1 millió beteget látnak el, köztük mintegy 45 ezer gyermeken segítenek. Jelszavuk: Hivatás az Életért!

Ki ne esne pánikba egy olyan váratlan élethelyzetben, amikor hozzátartozónk hirtelen rosszul lesz vagy balesetet látunk. Próbáljunk azonban mégis higgadtak maradni, és minél előbb felhívni a 104-es vagy a 112-es segélyhívószámot. Figyeljünk arra, hogy a beteget semmiképpen ne hagyjuk magára!

Amíg a mentésirányító felveszi a telefont, térképezzük fel a helyszínt, hogy pontosan el tudjuk mondani, hova kell érkeznie a mentőautónak. Az irányítónak minél részletesebben adjuk át az információkat, hiszen ez alapján fog szaksegítséget nyújtani nekünk abban, hogy mit tehetünk addig, amíg megérkezik a mentő.

Jó tudni, hogy a mentőautóban maximum egy fő kísérő utazhat hozzátartozóként, mert ennél több ember már akadályozná az ellátást.

Akár még a több éves tapasztalattal rendelkező autósok is zavarba jönnek, ha meghallják a sziréna hangját. Ugyan az életmentést egyikünk sem szeretné akadályozni, néha mégis nehéz eldönteni, merre és mennyire húzódjunk félre, hogy ne tartsuk fel a mentőautót.

Párhuzamos közlekedés során a legegyszerűbb szabály a jobbra tarts, tehát minden esetben húzódjunk az útsáv jobb szélére! Többsávos út esetén a kétirányú, „halszálka szerű” félrehúzódással, középen biztosíthatjuk a mentőautó gyors és akadálymentes haladását.

Mivel egy-egy emberélet olykor másodperceken múlhat, az összehangolt együttműködés és koreográfia elengedhetetlen a mentésben részt vevők között. A mentőautókban ezért minden egyes műszernek állandó helye van, és a mentősök között pontosan meg van határozva, hogy az adott eset során ki melyik eszközért nyúl, miért felelős.

 

forrás és címlapfotó: hirado.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

öveted már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2012513093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása