Szén-monoxid télen-nyáron
2017. május 20. írta: Cseri Pál

Szén-monoxid télen-nyáron

szenmonoxidmergezes-life-hu.jpg

A fűtési szezon végével csökken valamelyest, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid mérgezés kialakulásának kockázata.

Ez év január 01-től május 15-ig Pest megyében huszonnyolc esetben riasztották a tűzoltóegységeket szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő káreseményekhez, ebből 04.01-től a napjainkig öt esetben kellett vonulniuk a tűzoltóknak a mérgező gáz miatt.

Az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt a fűtési szezon kitolódott, emiatt a tüzelő-fűtő berendezések fokozott igénybevételnek voltak kitéve. Az eszközök karbantartását célszerű a következő fűtési szezon előtt, még a nyár folyamán betervezni.

Vannak azonban olyan eszközök, amelyek karbantartás hiányában, vagy szabálytalan bekötés esetén a fűtési szezonon kívül is veszélyt jelenhetnek.

A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen.

A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, vagy a bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

Címlapfotó:life.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5212527949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása