Fúrjunk új termál kutat! Befektető az még nincs, de úgyis vannak felesleges tízmillióink!
2017. június 22. írta: BoldogÉ

Fúrjunk új termál kutat! Befektető az még nincs, de úgyis vannak felesleges tízmillióink!

termalkut1.jpg

Ma tárgyalja az érdi közgyűlés a termálkúttal kapcsolatos terveket.

Azt várná az emberfia, hogy vannak jól megalapozott üzleti tervek, ami alapján várhatóan megéri egy turisztikai létesítményt erre alapozva létrehozni vagy a mi esetünkben felújítani.

Mindez természetesen rendezett tulajdonviszonyokat, kiszámítható szabályozást kíván. Lássuk hogyan állunk mindezzel!

Az érdi Termál Hotel gyógyvízellátását biztosító meleg és hideg vizes termál kutakat az akkori üzemeltető Atomium Kft még 2015. március 16-án elzárta, ennek következtében a fürdővel közvetlenül szomszédos önkormányzati telken található „közkifolyó” vízellátása is megszűnt.

Tárgyalásokat követően előbb az Atomium Kft.-től átkerült idén áprilisban az üzemeltetési jog az Önkormányzathoz, majd ezt követően folyamodtak az illetékes vízügyi hatóság elé, kérve az engedély módosítását.

A meleg vizes kút műszaki állapota a hideg vizes kúthoz képest jobb, de a rendelkezésre álló szakvélemények alapján egyrészt felújításra szorul, másrészt a szakszerű felújítások elvégzését követően is csak mintegy 5 évre kapott üzemeltetési engedélyt.

termalkut2.jpg

A meleg vizes kút üzemeltetése jelenleg szünetel, az üzemszerű használat érdekében a kútfelújítási munkálatok elvégzését a vízügyi hatóság felé igazolni kell.

Az önkormányzatnak szándékában áll a kutak tulajdoni viszonyainak a rendezése is, miután Ófalu városrészben terveznek egy Duna-menti gyógy-, sport-, illetve kulturális-turisztikai beruházást, de belátható időn belül ebben előrelépés nem várható.

A kút jelenlegi elhelyezkedése a Beliczay szigetet és a Molnár utcát érintő infrastrukturális és turisztikai fejlesztést várhatóan akadályozni fogja, ezért a kút állapotával indokolják, hogy a meleg vizes kút felújítására az ún. melléfúrásos technológia alkalmazásával kerüljön sor.

Ez további előkészítést igényel mind a tervezés, mind a kivitelezés szempontjából, ezért a Közgyűlésen javasolják, hogy bízzák meg az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft.-t a melegvizes kút tervezési-kivitelezési feladatának előkészítésével, a felújításhoz szükséges terület(ek) vizsgálatával, valamint a várható költségek becslésével.

Látnak itt arra vonatkozó terveket, hogyan fog mindez a beruházás megvalósulni?

Ismét belekerül egy csomó pénzbe a termálkút fejlesztése az adófizetőknek, miközben ez nem egy Önkormányzati feladat, ráadásul mind határidőben, mind tulajdonviszonyok tekintetében óriási a bizonytalanság.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7012613215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása