Még egy hét és csattant a bírság parlagfűért, de mi lesz az önkormányzati területekkel?
2017. június 23. írta: BoldogÉ

Még egy hét és csattant a bírság parlagfűért, de mi lesz az önkormányzati területekkel?

parlagfu-24-hu.jpg

A hatályos törvény szerint köteles a földhasználó az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A helyszíni ellenőrzés elvégzését belterületen az önkormányzat jegyzője vagy a Megyei Kh NTI-k végzik hivatalból, vagy bejelentés alapján. A helyszíni ellenőrzésről az ügyfél előzetes tájékoztatása mellőzhető.

Belterületen ha az Önkormányzat minősül földhasználónak és nem tesz eleget védekezési kötelezettségének, akkor a területileg illetékes Kh NTI tart helyszíni szemlét, és rendeli el a közérdekű védekezést.

A helyszíni ellenőrzésről minden esetben jegyzőkönyv készül.

Közérdekű védekezés elrendelése:

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor – a külterületi ingatlanokhoz hasonlóan - közérdekű védekezést kell elrendelni. A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. évi Korm. rendelet (221/2008. Korm. rendelet) értelmében a közérdekű védekezést belterületen a jegyző rendeli el (önkormányzati kezelésű területen Kh NTI is elrendelheti). A közérdekű védekezést elrendelő határozat hirdetmény útján is nyilvánosságra hozható.

Ügyfél értesítése:

A közérdekű védekezés elrendelésével párhuzamosan a jegyző értesíti az ügyfelet, hogy eljárás indult ellene parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt.

A közérdekű védekezés végrehajtása:

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének.

A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek:

A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie. Az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket, melyek magukban foglalják:

    • a vállalkozó költségét (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta),
    • a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre),
    • a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költségét.

A növényvédelmi bírság kiszabása:

Bírság kiszabásárabelterület esetében is a Kh NTI jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően az önkormányzat jegyzője az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult Kh NTI-nek.

A Kh NTI értesíti az ügyfelet, hogy eljárás indult ellene parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt, egyben tájékoztatja arról, hogy ügyében 8 napon belül észrevételt tehet.

A Tv. 60. § 1) bek. c) pontja alapján a növényvédelmi bírságot minden esetben ki kell szabni, a hatóságnak e tekintetben nincs mérlegelési lehetősége. A növényvédelmi bírság mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendeletben (194/2008. Korm. rendelet) foglaltak szerint első sorban a parlagfűvel fertőzött terület mérete határozza meg.

Amennyiben 3 éven belül több alkalommal  sor kerül egy földhasználóval szemben parlagfű fertőzöttség miatt bírság kiszabására, ez esetben az ismételten kiszabott bírság mértéke már az irányadó bírságtétel másfélszerese.

A fellebbezési eljárás:

A jegyző által első fokon hozott közérdekű védekezést elrendelő határozat, illetve a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségekről szóló végzés esetében másodfokon a Kh NTI jár el.

A Kh NTI által hozott növényvédelmi bírság határozat esetében másodfokon a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága jár el.

A fellebbezési eljárás illetéke:

Az első fokú közigazgatási határozat elleni fellebbezés illetéke a fellebbezéssel érintett, vagy vitatott összeg minden megkezdett 10 000 forintja után 400 forint, de legalább 5 000 forint, legfeljebb 500 000 forint.

Az első fokú közigazgatási végzés elleni fellebbezés illetéke 3 000 forint.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr312615499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása