Mikor növünk fel a felelős állattartáshoz Érden?
2017. június 28. írta: Cseri Pál

Mikor növünk fel a felelős állattartáshoz Érden?

kutya.jpg

Ebben a nagy hőségben is vigyázni kell a házi kedvenceinkre. Talán némely helyzetben megfeledkezünk róluk, és nem bánunk velük kellő körültekintéssel.

Lehetőség szerint ne vigyük a kutyánkat a hőségben sétálni, ne futtassuk a bicikli mellett, ne a tűzforró aszfalton kelljen sétálnia mert égési sérüléseket okoz. Ne zárjuk be kocsiba, lehúzott ablak mellett sem, mert nagyon hamar elpusztulhat.

Adjunk a kutyának rendszeresen friss hideg vizet. Ne tartsuk láncon, napos kennelben! Adjunk lehetőséget szegénynek, hogy árnyékba bújhasson. Segítsünk az állaton, ha bezárt kocsiban látjuk a forróságban.

Hogy miért írtuk le ezeket az evidenciákat? Mert sajnos mindegyikre  láttunk már példákat a városban.  Mintha nem nőttünk volna fel a felelős állattartáshoz.

Hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, ami az állat halálhoz is vezethet.

Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje. A kutyának ez kínszenvedés, hiszen ő csak lihegéssel tudja hűteni magát így, akár perceken belül hőgutát kaphat, és elpusztulhat. Ezért, próbáljuk megmenteni az állatot a szenvedéstől és a nagy valószínűséggel bekövetkező haláltól.

Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.

A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost

Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)

Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.

Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

Címlapfotó: faktor.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2312625267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása