FIGYELJEN!  nyár végéig mindenkinek kötelező regisztrálni a cégkapura
2017. június 30. írta: BoldogÉ

FIGYELJEN!  nyár végéig mindenkinek kötelező regisztrálni a cégkapura

laptop-microsoft-hu.jpg

Jövőre indul a cégkapu, a magánszemélyek által már széles körben használt Ügyfélkapu vállalkozásokra szabott testvére. A cégek számára kötelező a regisztráció, amire ráadásul már a nyáron sort kell keríteni; július 1. és augusztus 30. között van erre mód.

Az Ügyfélkapu mintájára

Lassan a magyarországi cégek is búcsút mondhatnak a személyes vagy papíralapú közigazgatási ügyintézésnek: 2018. január 1-jén indul ugyanis a cégkapu, amely gyakorlatilag a már jól ismert Ügyfélkapu vállalkozásoknak szóló „testvére”. Ettől a naptól kezdve a hivatalok a cégkapun keresztül kommunikálhatnak a vállalkozásokkal, küldhetnek nekik hivatalos iratokat ugyanolyan jogi hatással, mintha leveleztek volna – ezt még májusban mondta el a köztévében a Digitális Jólét Program e-közigazgatási szakértője. Hozzátette, a felületre való regisztrációra ugyanakkor már idén július 1-jétől mód van.

Fontos különbség az Ügyfélkapuhoz képest, hogy a cégkapura kötelező regisztrálni minden gazdálkodó szervezetnek (tehát a gazdasági társaságoknak, de például az egyéni vállalkozóknak és alapítványoknak is). Ráadásul nincs is erre sok idejük: augusztus 30-ig be kell jelenteniük az elektronikus kapcsolattatásra szolgáló elérhetőségeiket, vagyis email-címeiket és telefonszámaikat az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartásba – olvasható ki az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényből.

Nem minden tiszta még

Egyelőre a mulasztás következményei nem világosak, és az sem, hogy az elérhetőségek megadására pontosan miként van mód. A Rendelkezési Nyilvántartás (RNY) online felülete magánszemélyként – Ügyfélkapu-azonosítóval és jelszóval való belépést követően – már használható, azonban még nem él a céges elérhetőségek bejelentésére szolgáló funkció.

Akinek nincs Ügyfélkapuja, az előreláthatólag egy Okmányirodába vagy Kormányablakba is besétálhat, az RNY-ben tárolt többi rendelkezést legalábbis ügyintéző segítségével is meg lehet tenni.

Mindenképpen pozitív fejlemény a cégkapu indulása, jelenleg ugyanis legfeljebb a cégvezetők személyes Ügyfélkapuin keresztül van lehetőség egy-egy vállalkozás hivatalos ügyeinek elektronikus intézésére, ami meglehetősen furcsa helyzet volt eddig.

forrás: tozsdeforum.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr312631485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása