Tudta, hogy Érden is nyithat okostelefonon keresztül is ÚJ bankszámlát, nem kell bemenni a bankfiókba?
2017. július 20. írta: BoldogÉ

Tudta, hogy Érden is nyithat okostelefonon keresztül is ÚJ bankszámlát, nem kell bemenni a bankfiókba?

bankszlanyitas.jpg

Megjelent a Magyar Közlönyben az MNB azon rendelete, amely az online banki számlanyitás részletes feltételeit tartalmazza. Két bank jelezte már korábban, hogy már csak a rendeletre várnak, és már indítják is az online számlanyitási szolgáltatást.

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény pénzintézetekre vonatkozó részletszabályait tette közzé az MNB a legfrissebb közlönyben. Ez az a szabályozás, amely a bankoknál lehetővé teszi, hogy az ügyfelek online bárhonnan számlát nyithassanak.

Az MNB rendeletében leszögezi, hogy csak biztonságos, auditált elektronikus csatornát használhatnak a pénzintézetek, és az egész számlanyitási folyamatot dokumentálni kell. A gyakorlatban videós kapcsolatot (mobil vagy asztali számítógép egyaránt lehet) használnak majd a bankok, a számlanyitás során az azonosító okmányokat is be kell mutatni az ügyintézőnek. Ezen kívül az ügyfél által megadott telefonszámra vagy e-mail címre is küldenek egy kódot, melyet a számlanyitási folyamat közben, élőben elektronikusan vissza kell küldenie a kódot -írja a portfolio.hu

Az ügyfelek terrorizmussal és pénzmosással kapcsolatos kockázatait is figyelnie kell a bankoknak, így például ha az ügyfél 50 millió forint feletti havi készpénzmozgást jelez, akkor a bank kijelölt vezetőjének kell jóváhagyni a számlanyitást. Ha az ügyintéző például arra gyanakszik, hogy más nevében nyitnak éppen számlát, vagy a számlát egy túlságosan bonyolult tulajdonosi szerkezetű cég nevében nyitnák, akkor meg kell szakítani a folyamatot.

Az MNB időközben kiadott közleményében kitér arra, hogy megerősített pénzmosási ügyfél-átvilágításra számíthatnak többek között az új Pmt. szerint kiemelt közszereplőnek minősülő, valamint azon ügyfelek, amelyek átvilágítására 10 millió forint feletti pénzváltás miatt került sor. A megerősített eljárás alá eső ügyfelek esetében a 10 millió forint feletti készpénzbefizetés, vagy pénzváltás esetén a szolgáltatók - egyebek mellett - kötelesek lesznek beszerezni a pénzügyi eszközök forrására vonatkozó információkat is.

A jogszabály szerint az olyan pénzügyi szerződéseknél - tipikusan például a banki "alvó számláknál" - is kötelező az ügyféllel történő újbóli kapcsolatfelvétel (és addig az ügyfél nem is kezdeményezhet újból tranzakciókat), amelyek terhére az ügyfél legalább 2 éve nem adott megbízásokat, vagy nem történt művelet azokon.

A távoli ügyfélkapcsolat az ügyfelek esetleges ismételt ügyfél-átvilágításakor is hasznos lehet. Az új Pmt. szerint például 2019. június 26-ig a pénzügyi intézménynek valamennyi olyan szerződéses ügyfelét újból azonosítania kell, akik személyi okmányának másolatával a bank, biztosító stb. nem rendelkezik, illetve (vállalati ügyfeleknél) amelyek esetében a tényleges tulajdonosok befolyásának mértéke, tulajdonlásuk jellege jelenleg nem állapítható meg.

Az MKB Bank kapcsolódó közleményében jelezte, hogy az ügyfelek átvilágítása és a szerződéskötés után 2 órán belül megnyitják a bankszámlát és azzal egyidejűleg elküldik azokat az azonosítókat, amelyekkel az ügyfelek hozzájuthatnak a bankkártyájukhoz és azt azonnal elkezdhetik használni. Ezzel megszűnik a bankkártya kézhezvételéig tartó várakozási idő is - emelik ki.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8912676813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása