Hét év pluszt adhat az egészséges életmód- Érden vajon mennyi túlsúlyos, dohányzó és rendszeresen alkoholt fogyasztó ember él?
2017. július 24. írta: Cseri Pál

Hét év pluszt adhat az egészséges életmód- Érden vajon mennyi túlsúlyos, dohányzó és rendszeresen alkoholt fogyasztó ember él?

napidoktor.jpg

Hét évvel meghosszabbítja az életet az egészséges életmód: az egészségesen élők ötvenéves korukban statisztikailag hét évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a lakosság átlaga - derült ki egy amerikai adatokon alapuló kutatásból.

"Gyakran a gyógyszerek fejlődését tekintik az egészséges és hosszú élet titkának. Kimutattuk, hogy a semmibe sem kerülő egészséges életmód elegendő ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet éljünk" - fogalmazott Mikko Myrskylä, a rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet munkatársa, aki a Health Affairs című szaklapban mutatta be kutatócsoportja eredményeit, amelyek szerint a dohányzás mellőzése, a túlsúly elkerülése és a mérsékelt alkoholfogyasztás fontos tényezők -írja a hazipatika.com.

A tudósok több mint 14 ezer amerikai egészségügyi adatait elemezték. Az eredmények nem új keletűek, hiszen statisztikai tény, hogy az egészséges életmód az egyes népességcsoportokban növeli a várható élettartamot.

Myrskylä és kollégái azt is megvizsgálták, hogy milyen hatással van a három tényező (dohányzás, túlsúly, alkohol) az idővel megjelenő testi nehézségekre, milyen korán jelentkeznek mozgási problémák például futás közben, öltözködéskor, fürdéskor, ágyból kiszálláskor vagy éppen evéskor. Az eredmények szerint a dohányzás korai halálhoz vezet, de nem növeli a testi fájdalmakkal töltött évek számát. A túlsúlyosok és a nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók ellenben arra számíthatnak, hogy több éven át fognak testi nehézségekkel együtt élni.

Mérsékelt alkoholfogyasztónak a hetente kevesebb mint 14 alkoholos italt fogyasztó férfiak és a kevesebb mint hét alkoholos italt fogyasztó nők minősülnek. Harmincas testtömegindex felett számít valaki túlsúlyosnak, nemdohányzó pedig az, aki élete során kevesebb mint száz cigarettát szívott el.

Címlapfotó: napidoktor.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6712683841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása