Csak nézzük majd a vizet, vagy fürödhetünk is Papi földekre tervezett víztározóban?
2017. augusztus 12. írta: BoldogÉ

Csak nézzük majd a vizet, vagy fürödhetünk is Papi földekre tervezett víztározóban?

vizipark-youtube-com.jpg

Nemrég írtunk róla, polgármesterünk és alpolgármesterünk sajtótájékoztató keretében örvendett, sőt Simó úr tájékoztatása szerint még búvárkodni is lehet majd a most épülő Papi földeken létesülő vízi objektumban.

Ugyan még erre vonatkozóan csupán látványtervek vannak, de kidolgozott, főleg pénzügyi tekintetben releváns tervezet nem áll rendelkezésre nyilvánosan.

Van itt egy fontos kérdés mindenekelőtt, ami nélkül továbblépni sem érdemes, tekintettel arra, hogy lehet-e majd fürödni a vízben. Hiszen a jelenlegi tervek nem erről szólnak.

Erről készített egy remek összefoglalót az Érdlakó, amelyből idézünk.

A kérdés vizsgálatához a Papi földeken létesítendő "záportározó" (tényleges fogalom szerint árvízcsúcs-csökkentő tározó) előzetes vizsgálati dokumentációlőzetes vizsgálati dokumentációját (EVD) hívtuk segítségül. Ezt a dokumentációt az önkormányzat megbízásából a Duna-Aszfalt készíttette a tározó környezeti engedélyezéséhez. Sok érdekes dolog kiderül belőle, de a tárgyban leginkább érdekes megállapítások a következőek:

  1. A jelenlegi vízminőség vizsgálata céljából két mintavétel történt az elmúlt időszakban, egyik sem vizsgálta a Sulák-patakot, csak az Érd-Diósdi vízfolyást.
  2. Jelenleg ugyan a Sulák kikerüli a tározó területét, de a tervek szerint új mederbe terelik a Sulákot éppen azért, hogy annak vize a tározóba kerüljön. Azaz vizsgálni kellett volna a Sulákot. Igaz, a vizsgálatot követően a Sulák-patakot a Fürdő utcában eltemették, kibetonozták (és a tervek szerint ezt a kibetonozást hamarosan folytatni fogják felfelé az Alsóvölgyi utcában is), azaz, ha lenne is eredményünk, akkor az már nem lenne érvényes.
  3. Az Érd-Diósdi vízfolyás minőségét "tűrhető" kategóriába sorolták. A megállapítás szerint a víz minősége alapján "alkalmas felszíni tározásra, tudatosan kiképzett növény és állatvilág telepítés mellett." Ami az adatokból kiderül, hogy a laboratóriumi mérések szerint a KLORID-ION koncentráció több, mint kétszerese a megengedett határértéknek, a NITRIT-ION is csaknem duplája, a NITRÁT-ION pedig 24-(!!!)-szeresen haladja meg a megengedhető mértéket.
  4. Összességében a dokumenáció azt állapítja meg, hogy "A tározó megépítésének vízminőségi akadályai nincsenek. Fontos, hogy a tározó üzemeltetése során folyamatos vízminőségi vizsgálatokkal ellenőrizni kell a paramétereket."

 

Pedig nem a szigorúbb, fürdőzésre alkalmas követelményrendszerről beszél a dokumentáció, csupán a víz tározásáról!

A nyilvánosan elérhető adatok alapján a következő kérdések fogalmazódnak meg bennem.

  1. Milyen tervek készültek az EVD-ben "tudatosan kiképzett növény és állatvilág telepítés" megoldására?
    1. Hol ismerhetőek ezek meg?
    2. Tartalmazza-e a telepített növényzet tisztítási feladathoz igazított méretezését?
  2. A fenntartáshoz szükséges (tervező által előírt) vízminőségi vizsgálatokat ki és milyen gyakorisággal fogja vizsgálni?
    1. Ennek költségvonzata miként épül be a városi költségvetésbe (miből finanszírozzák majd)?

 

A kérdés nem szórakozásból merül fel, hanem mert élő emberek, gyermekeink akarnak majd ott fürdeni például, tudnunk kell a válaszokat. És nem is kell a válasznak olyan nagy feneket keríteni.

Nyilvánosan könnyen elérhetővé kell tenni az ezekre vonatkozó válaszokat.

Várjuk a válaszokat!

(erdlako)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3512741524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása