Tudták, hogy nemrég szüretelték az Érden is nemesített csodameggyet?
2017. augusztus 13. írta: BoldogÉ

Tudták, hogy nemrég szüretelték az Érden is nemesített csodameggyet?

meggy-pipacs1-mkszn.jpg

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-el.

A 80-as években nemesített fajtát nemrégiben kezdték el újra vizsgálni különleges flavonidtartalma, a normál meggyekétől eltérő érési ciklusa miatt, és új lehetőségek merültek fel élelmiszeripari felhasználhatósága szempontjából. Sikeres piaci bevezetés esetén pedig néhány éven belül már széles körben is kapható lesz.

Az érdi nemesítésű, különösen egészséges meggyfajta, a Pipacs 1 névre keresztelt gyümölcs beltartalmi vizsgálatai során kiderült: a savanykás ízű meggynek kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma és jelentősen emeli az alvási ciklust szabályozó melatonin hormonszintjét, tehát hazai különlegesség lehet nálunk is.

A Pipacs1, ún. superfood, azaz kiemelkedően magas beltartalmi értékkel bír: gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, így jótékonyan hatnak a szervezet egészséges működésére.  

A Pipacs1 a csonthéjas és bogyós gyümölcsök között is kitűnik: antioxidáns tartalma a legtöbb gyümölcsét meghaladja.

„A nemesítés egy hosszadalmas folyamat, nem lehet egyik napról a másikra új fajtákkal megjelenni. 10-15 év kell magához a fejlesztéshez és további 10-15 az eredmények elismertetéséhez. Ekkor kezdődhet csak a piaci bevezetés, vagyis a kutatók munkája csak hosszú évek múlva terem csak valódi gyümölcsöt”– mondta Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A fajta szüretje június végén zajlott az MKSZN telephelyein. A több évtizedes nemesítés során kialakított Pipacs 1 piaci bevezetése most kezdődött el, néhány éven belül akár már a hazai boltokban is találkozhatunk a magyar csodagyümölccsel.

A Pipacs 1-el nem csupán, mint étel kiváló, hanem magas melatonin tartalmának köszönhetően kozmetikai szerek alapanyaga is lehet; az élelmiszeripar mellett tehát a kozmetikai iparban is jól értékesíthető.

(blikk)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1912746024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása