HOLNAPUTÁN kezdődik az  Érdi Jazz Fesztivál a legkiválóbb hazai jazz zenészekkel
2017. szeptember 03. írta: BoldogÉ

HOLNAPUTÁN kezdődik az  Érdi Jazz Fesztivál a legkiválóbb hazai jazz zenészekkel

jazzfesztival-erd2017.jpg

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Érden a jazzfesztivál, az Érdi Napok rendezvény-sorozat egyik kiemelkedő eseménye. Nem csak azért, mert majd’ minden napra jut Kossuth-, Liszt- és Artisjus-díjas fellépő művész, hanem azért is, mert valóban a nagyon sok jó magyar jazz-zenész közül a legjobbak lépnek fel Érden idén is.

Szeptember 5-én kezdődik a fesztivál (Művelődési Ház) Juhász Gáborral és Lackfi Jánossal, ami fiataloknak is óriási csemegét ígér. Juhász Gábor játéka tudjuk, mennyire egyedi, mennyire kifinomult, hozzá csatlakozik humoros verseivel, elbeszéléseivel a nagyszerű költő és előadó, Lackfi János.

Szeptember 6-án egy színházi előadást láthatunk, természetesen jazz-zenével a Malko Teatro-tól a Szepes Gyula városi könyvtárban.

Szeptember 7-én Bögöthy Ádámhoz (bőgő) és Kovács Lindához (ének) csatlakozik ezúttal Váczi Dániel(szaxofon), hogy bemutassák saját kompozícióikat, melyekben az akusztikus és elektronikus hangzás közti átmenettel kísérleteznek.

Szeptember 8-án, pénteken a Főtérre költözik idén is a fesztivál. Sárik Péter a triójával indítja a műsort a nagyszínpadon, Fonay Tibor fog bőgőzni és Gálfi Attila dobolni, akikhez különleges zenészek csatlakoznak. Urbán Orsi, akinek kivételes hangszíne gyönyörűen mély és erőteljes, valamint Gyárfás István, akit az Év gitárosának választottak a JazzMa szavazásán, és aki mindig óriási hangulatot varázsol a színpadra. Sárik Péter egyéni játékával bevonja a hallgatóságot az előadásába, hihetetlenül jól tud kapcsolatot teremteni a közönséggel. Sok klasszikus és pop számot dolgozott át jazz stílusra, az ő egyéni módján. Ezekből is és saját kompozíciói közül is hallhatunk az est folyamán.

Szeptember 9-én, szombaton a Magyar Jazz Napján igazán különleges zenét hallgathatunk, egy nap két koncertben is részünk lehet, az előzenekar jazz-rock, a főzenekar jazz-folk stílusú lesz.

Először 17.30-kor a Syrius Legacy fog fellépni, akik a legendás Syrius együttes zenéit dolgozták át mai hangzásra. A zenekar tagjai: Benkó Ákos, aki dobolni és énekelni fog, Fonay Tibor basszusgitározik, Baris Gábor, aki frissen csatlakozott a zenekarhoz és szaxofonozni fog, Tempfli Erik zongorázik és Vidákovich Izsák fuvolázni és szaxofonozni fog.

19 órától olyan nagyszerű zenészek lépnek színpadra, akiknek a zenéjén leginkább a folk és jazz zene hatásai érződnek. Binder Károly és Borbély Mihály, társa lesz a koncerten Horváth Balázs (bőgő), aki már harmadik alkalommal lép fel Érden, mindig más-más formációban bőgőzve, és Benkó Ákos (dob). Az ő zenéik nem csak a magyar népzenét veszik alapul, hanem déli, délkelet-európai, ázsiai zenét is ötvözik a jazzel. Most nem duóban, hanem ritmusszekcióval kiegészülve lépnek színpadra, ahol mindkettejük szerzeményeiből hallhatunk néhányat.

Szeptember 10-én , vasárnap ismét két zenekart hallhatunk, az előzenekar funky, R&B hangzású zenét fog játszani, a főzenekar zenéje pedig a contemporary jazzhez áll közel.

17.30-kor kezdődik az egyetemista Balogh Tomi zenekarának fellépése, a fiatal egyetemista generáció zenéjét is bemutatják. A zenekart Nagy Lilivel alapították, aki a Kodolányi Főiskola hallgatója. Az együttes tagja még Salai Dávid gitáros. Az ő zenéjükben a mai zenei világ is érződni fog, elektronikus hangzással is kísérleteznek, így biztos izgalmas produkciót hallhatunk.

Majd 19 órától ismét méltó lezárásaként az Érdi Jazz Fesztiválnak a jazz nagyágyúi lépnek színpadra. László Attilaés Oláh Kálmán quartetjét hallhatjuk ezen az estén. A ritmusszekció is a legnagyszerűbb jazz muzsikusok közül kerül ki, hisz Lattmann Béla basszusgitáron fog játszani, valamint Balázs Elemér dobon. Az ő hangzásvilágukra a finom, lírai hangok és a dinamikus, dallamos megszólalás egyaránt jellemző. Ehhez az elismert csapathoz fog csatlakozni ezen az estén egy fiatal, tehetséges szaxofonos, Soso Lakatos Sándor. Remélhetőleg László Attila azon szerzeményeiből is hallhatunk majd, melyeket még Tony Lakatos játszott a Things albumon.

Eső és rossz idő esetén sem maradnak el a koncertek. A Magyar Földrajzi Múzeum gyönyörű kertje vagy a művelődési ház ad nekik helyet.

Reméljük most ősszel még többen látogatnak el az érdi koncertekre, akik szeretik a jazzt és akár távolabbról is érdemesnek tartják, hogy meghallgassák a fesztivál fellépőit.

Érd elérhető légkondicionált elővárosi vonattal (20 perc), busszal és autóval (kb. 20-30 perc) Budapestről is.

Volánbusz menetrend (Érd, aut. áll.): http://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok

MÁV menetrend (Érd-Alsó, Érd-Felső):http://elvira.mavinformatika.hu/

(jazzma)

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6312800856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása