Telekfelajánlás érdi módra, avagy miért érzik néhányan, hogyan szívatja az önkormányzat az ingatlan tulajdonosokat?
2017. szeptember 17. írta: BoldogÉ

Telekfelajánlás érdi módra, avagy miért érzik néhányan, hogyan szívatja az önkormányzat az ingatlan tulajdonosokat?

erd-varoshaza-panoramio_hu.jpg

Eddig ingyen ajánlotta fel az önkormányzatnak a saját telkének egy részét? Lehet ezt máshogy is csinálni!

Érdekes anomáliára bukkantunk a helyi utak szélesítésével, járdák létesítésével kapcsolatban.

A megszokott esetben, az önkormányzat az építési terveiben szerepel, hogy hol lesz utca,  ennek megfelelőn szépen kijelölik a határokat, és általában a telkekből egy, kettő vagy három métert kérnek az ott lakóktól. Természetesen, ha már beépített ingatlanról van szó, akkor nincs mit tenni, ki kell sajátítani a kérdéses területet, amiért a terület méretétől függően fizet az önkormányzat.

Természetesen az ingatlanok telekkönyvben rögzített, hivatalos szétválasztását, amelyet el kell végezni, ilyenkor is az ingatlan tulajdonosának kell megtenni, de miután ebben az esetben fizetnek a tulajdonosnak a kisjátítandó ingatlanért, ezért aztán a tulajdonos  nyereséggel zárja a tranzakciót.

Viszont nézzük az üres telek esetét, amikor a tulajdonos építési engedélyt kér például ház építésre, az önkormányzat már előre jelzi számára, hogy a telekből egy, kettő vagy három métert kér felajánlásra, és a helyi szabályozásnak megfelelően a kerítést is beljebb kell építenie. Ezzel még nincs is semmi baj, az utcakép szempontjából bevett és logikus eljárás. Belegondolni is rossz lenne, ha nem így működne.

A probléma azonban az, hogy a hivatal informálisan felajánlást kért, és csak akkor kapta meg egy adott illető is az építési engedélyt, ha ezt megtette, tehát összekötötte a kettőt. Ezt nevezhetjük szimplán, a tulajdonos megzsarolásának is. Ezt hivatalosan nem teheti meg, de amikor bemegy az ember ügyeket intézni akkor elmondják neki, és akkor az építkezni szándékozó úgy érzi nincs mit tenni.

Nézzünk egy konkrét példát:

Nemrég a Burkoló utcában történt egy ilyen eset, ugyanis valaki megvásárolt egy ingatlant az utcában. Ezután a NAV megkeresésére az önkormányzat azt nyilatkozta, hogy nem beépíthető a telek, a vásárlónak meg kellett fizetni a húzós illetéket, amelyet már nem is kaphatott vissza később sem. Az önkormányzat ugyebár nem vonhatja vissza a nyilatkozatát. Ha beépíthetővé nyilvánítják, és öt éven belül épít oda egy házat, nem kellett volna illetéket fizetnie.

Javasolhatták volna a tulajdonosnak, hogy válassza külön a megvásárolt ingatlant két részre, amelynél az egyik esetben gond nélkül kiadható az építési engedély, a másikra pedig majd egyszer anyagi ellenszolgáltatás fejében igényt tart az önkormányzat.

Írhatták volna azt is, hogy még nincs leválasztva az az egy-két méter.

Aztán emberük elment az építészhez, felajánlotta a telkéből a kért részt, és csodák csodája, mindjárt kapott építési engedélyt.

Akkor, hogy is van ez?

Namármost, és sajnos ezt nem mondják el senkinek, az ember kikerülheti az ilyen típusú felajánlást, ha szépen elmegy a mérnökhöz, ugyanúgy megcsinátatl minden tervezési műveletet, amit kell, csak a leválasztott ingatlan besorolása közterületből elzárt magánterület lesz, amit majd az önkormányzat kisajátíthat, amikor szüksége van rá.

Persze a polgárok feltehetik a kérdést,  ezt miért nem mondják el a hivatalban?

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6412870496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása