Tesztelik a NAV új csodafegyverét, de ki védi meg az üzleti titkainkat?
2017. szeptember 24. írta: Cseri Pál

Tesztelik a NAV új csodafegyverét, de ki védi meg az üzleti titkainkat?

adohiv_168_ora.jpg

Akár évi 50 ezermilliárd forintnyi tranzakciót követhet nyomon az adóhivatal.

Sikeresen zajlik az online számlázás tesztüzeme, a számlázóprogramoknak az adóhivatalhoz való bekötésével évi 50 ezermilliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára.

Az évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva a kockázatelemzők akár valós időben ki tudják szűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, vagy a gyanús céghálókat. A számla kiállítójánál az adatszolgáltatást automatikusan a program végzi el, így az semmilyen pluszfeladatot nem jelent. A számlázóprogrammal szembeni ugyanis követelmény, hogy emberi beavatkozás nélkül legyen képes az adattovábbításra. Az online számlázás a belföldi összesítő jelentést teljesen kiválthatja a számlát kiállító vállalkozónál.

A lehető legkisebb adminisztráció és a rendkívül egyszerű működtetés mellett az online számlázás bevezetése csak úgy lehetséges, ha a tesztelésre a vállalkozásoknak elegendő idejük van. A jövő nyári hatálybalépést ezért egyéves felkészülési időszak előzi meg - jelentette ki az Tállai András államtitkár. Azt nem részletezte, hogy hogy jön ki a matek, azaz hogy milyen számítás alapján van hátra egy év mostantól 2018. július 1-jéig.

Az adóhivatal mindenesetre azt ígéri, hogy közvetlenül is segíti a piaci szereplők felkészülését. Adótanácsadókkal, szoftverfejlesztőkkel egyeztet azért, hogy 2018. július 1-jén már zökkenőmentesen működhessen a gazdaságfehérítés legújabb fegyvere.. A gyakorlati kérdések a szeptember 28-án kezdődő adókonzultáción kerülhetnek szóba, ahol a kiemelt témák között az új adóeljárási törvény és a NAV 2.0 mellett az online számlázás is szerepel majd.

Azokról a számlákról kell 2018. július 1-jétől adatot szolgáltatni, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

(hvg)

 

Címlapfotó: 168ora.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4712889548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása