Hiába a sok szabály, így is sokan, veszítik a zebra környékén az életüket. Vajon ezzel Érden segítenénk?
2017. november 02. írta: BoldogÉ

Hiába a sok szabály, így is sokan, veszítik a zebra környékén az életüket. Vajon ezzel Érden segítenénk?

gyalogatkelohely-directline-com.jpg


Az autósokat, kerékpárosokat és gyalogosokat egy összetett kamerarendszer figyeli, majd az útburkolaton keresztül jelzi, ha vészhelyzet közeleg.

Bármennyire is igyekszik a KRESZ szabályozni, hogy hogyan kell megközelíteni autóval egy gyalogátkelőhelyet és mire kell figyelnie annak, aki át akar kelni az úttesten, sajnos továbbra is gyakran előfordul, hogy a figyelmetlenség, vagy egy váratlan helyzet miatt baleset történik. Az okostelefonok elterjedése ráadásul tovább növelte a kockázatot, hiszen sokan a mobiljukon pötyögnek még akkor is, amikor a gyalogátkelőhelynél várakoznak. A brit Direct Line nevű biztosítócég azonban kifejlesztett egy rendszert, ami jelentős mértékben csökkentheti a balesetek számát.

A fejlesztők egy összetett kamerarendszer, az útburkolatba épített LED lámpák, valamint az ezeket koordináló számítógépes algoritmus segítségével képes jelezni a közlekedőknek, ha egy váratlan esemény miatt (például a labda után az úttestre szaladó gyermek) veszélyhelyzet alakulhat ki.

A kamerarendszer folyamatosan követi a közlekedő autósok, kerékpárosok és gyalogosok mozgását, a számítógépes algoritmus pedig annak függvényében változtatja meg az útburkolatba épített LED színeit, hogy szabad-e az út, vagy fokozottan figyelni kell a környéken.

A rendszer nemcsak az autósoknak, a gyalogosoknak is nagy segítséget jelenthet, a LED-izzók ugyanis őket is figyelmeztetik, ha figyelmetlenül (például a mobiljukat nyomkodva) akarnak az úttestre lépni. A fejlesztők nemrég meg is építették a rendszer prototípusát, ami első ránézésre igen jól működik.

(bpiautosok)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6713146036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása