Vajon a cégek többsége valójában lenyúlta a tb-járulék csökkentés hasznát?
2017. november 10. írta: BoldogÉ

Vajon a cégek többsége valójában lenyúlta a tb-járulék csökkentés hasznát?

beremeles-24-hu.jpg

Beigazolódtak a szakszervezetek félelmei, amelyek szerint az év elejétől végrehajtott munkáltatói járulékcsökkentést javarészt nem arra fordították a vállalatok, amire a kormány szerette volna, vagyis bérek emelésére.

Az öröm az lehet az ürömben, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség (Vasas) által elvégzett friss felmérés azt mutatja: az arányok azért nem annyira rosszak, mint amennyire várták. “Ez csak a látszat, ha a felmérés teljes mélységében vizsgáljuk, akkor egyáltalán nincs ok az örömre” – fogalmazott a Zoom.hu-nak László Zoltán, a szervezet alelnöke.

Mint korábban beszámoltunk róla az érdekvédelmi szervezeteknek komoly félelmeik voltak azzal kapcsolatban, hogy az említett év elejei járulékcsökkenés lényegében eltűnt, vagyis a munkavállalók ebből szinte semmit sem láttak.

A Vasas kutatásában összesen 162 munkahelyi szervezet vett részt. Válaszaikból kalkulált eredményekből kiderült, hogy a megkérdezettek alig 23 százalékánál fordították teljes mértékben béremelésre a járulékcsökkentésből megnyert forintokat. Ez nem túl nagy arány, ám legalább nem elhanyagolható mértékű körről van szó.

Számos helyen úgy nyilatkoztak: ha teljes „megmaradt” összeg nem is, de a járulékmérséklés valamennyit hozzátett a fizetések növeléséhez, sőt e nélkül alacsonyabb lett volna a bérfejlesztés. Ezt összesen a válaszadók 27 százaléka jelentette ki. Ez jónak hangzik ugyan, ám akad egy bökkenő. Utóbbi válaszokat ugyanis jellemzően olyan vállalatok munkavállalói jelezték, ahol a minimálbér, vagy annak közelében foglalkoztatták a dolgozókat.

Így valójában a mérsékléstől függetlenül is kellett a fizetéseket emelni. E szerint a kötelező emelésben ezek a tételek is benne voltak – magyarázta László Zoltán.

Hasonló az elv egy másik, 25 százaléknyi kör esetében is. Itt az előző esetekhez hasonlóan az állami elvonás csökkentéséből fennmaradt tételek egy részét a fizetésekre fordították. A különbség az, hogy már nem minimálbéres foglalkoztatottakról van szó, így esetükben legalább az eredetileg szánt tétel feletti, valóban pluszról bérkiegészítésről lehet beszélni.

A cégek negyedénél – ráadásul ezek alapvetően a tehetősebb vállalatok közé sorolhatóak – azonban a központi intézkedések egyáltalán nem befolyásolták a bérek alakulását. Sőt, a válaszadók 20 százalékánál ez azt jelentette, hogy a cég teljes egészében lenyelte az így megnyert „forrásokat”. Ha utóbbit, valamint a minimálbérek közelében tapasztalható ügyeskedést vesszük figyelembe, akkor egyáltalán nincs minek örülni, s nem mondható pozitívnak a kép – fogalmazott László Zoltán. Az szűrhető ugyanis le, hogy a munkáltatók döntő része továbbra sem szívesen költ a dolgozóikra, s a lojalitás és a elégedett munkaerő változatlanul nem cél számukra.

(zoom.hu)

címlapfotó: 24.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6913229207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása