Nagyon figyeljen Érden az ATM-es pénzfelvételnél, mert könnyen oda lehet az összes pénze!
2017. november 11. írta: BoldogÉ

Nagyon figyeljen Érden az ATM-es pénzfelvételnél, mert könnyen oda lehet az összes pénze!

autama_bankracio_hu.jpg

A digitális pénzhasználat ma már szerves részét képzi a mindennapoknak. Ugyanakkor bárkinek, bármikor szüksége lehet a készpénzre.

Arra azonban senki nem gondol, hogy adott esetben mekkora veszélyben lehet a számlánkon tartott pénz egy pénzautomata használata során. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy csak a rosszfiúktól kell tartanunk. Történetünk az egyszeri bankkártya tulajdonost mutatja be, aki csak szeretett volna hozzájutni pénzéhez, ám ügye hamarosan rémálommá fordult és egy péntek esti bevásárláskor rá kell döbbennie arra, hogy valójában mindenétől megfosztották...

Az egyre inkább digitalizálódó világ rengeteg veszélyt rejt magában. A kiberbűnözés előretörésével pedig a bankszámlákon tartott pénz vált a rablók elsődleges célpontjává. Ezt támasztja alá egyébként az Europol kiberbűnözési központja által nemrégiben végzett kutatás is, ami a bankjegyautomaták ellen elkövetett digitális visszaélések megszaporodására hívta fel e figyelmet.

Hiába azonban a megugró online feltörések száma, az ATM-ek legalább annyira veszélyeztetettek a közvetlen manipulációtól, mint a távolról elkövetett hekkelésektől. A témával kapcsolatban egyik olvasónk (aki Dénes álnévvel szerepel az írásban) osztotta meg csavaros történetét a szerkesztőséggel.

A férfi csupán egy ártatlan pénzfelvételre készült az előző évi karácsonyi bevásárlás hajrájában, aminek az lett a vége, hogy hónapokkal később, egyik pillanatról a másikra megfosztották összes pénzétől. Amiről ráadásul senki sem tájékoztatta. Az eset apropóján pedig megkerestük a bankokat is az automaták biztonságával és az ügyfelek kártyáinak letiltásával kapcsolatban, hogy miként is járnak el hivatalosan ilyen esetekben.

Karácsonyi rémálom

Dénes az előző évi karácsonyi bevásárlás hajrájában szeretett volna pénzt kivenni egy ATM-ből, azonban a szerkezet a sikeres tranzakció ellenére nem adta ki a készpénzt.  A pénzautomata használat során egyébként a férfi egy ragasztószalagra lett figyelmes a szerkezeten, azonban akkor nem tulajdonított nagy jelentőséget ennek, így nemes egyszerűséggel letépte azt. Ez azonban a későbbiek fényében kulcsfontosságú mozdulatnak bizonyult.

Miután Dénes pénze levonásra került számlájáról, azonban az ATM nem adta ki azt, a férfi egyből tárcsázta a szerkezeten feltüntetett, hiba esetén hívható számot. Ám az ügyintéző nem tudott érdemi információkkal szolgálni, ám annyit azért elmondott, hogy a férfi leghamarabb csak egy hónap múlva kaphatja vissza a számlájáról leemelt pénzt. Ez az ide év januárjában meg is történt, ám az üggyel kapcsolatban akkor nem derült ki plusz információ.

Így veszíthetsz el mindent másodpercek alatt

Hiába, hogy az incidenst követően Dénes messziről elkerülte a szóban forgó ATM-et, nem sokkal később újra megtörtént a baj. Hónapokkal a pénzautómatás fiaskót követően Dénes egy pénteki napon bevásárolt követően nem tudott fizetni kártyájával. Többszöri eredménytelen próbálkozás után a férfi az áruházban lévő pénzautomatánál próbálkozott, azonban ott sem tudott pénzt felvenni, így maradt újra a banki forró drót. Itt ugyanakkor váratlan hírek fogadták, ugyanis az ügyintéző elmondása szerint Dénes kártyáját rendőrségi megkeresésre tiltatták le.

Úgy éreztem, egy pillanat alatt oda lett mindenem. Rendkívül kiszolgáltatott voltam, hiszen nem volt pénzem, ráadásul semmit sem értettem az egészből

- mesélte Dénes, aki egy hosszabb szóváltást követően sem tudott meg többet az ügyével kapcsolatban. Így kénytelen volt kivárnia a hétfőt, aminek reggelét a pénzintézetben kezdte, ahol az első fél órában nem sok érdemleges információt sikerült gyűjtenie.

Ráadásul az sem derült ki, hogy miért nem értesítette őt senki arról, hogy nem használhatja a kártyáját. Annyi azonban kiderült, hogy a rendőrségi megkeresést az illetékes, megyei rendőrkapitányság kezdeményezte a bankfióknál. Tehát az ügyfélnek ott kell a továbbiakban kérdezősködnie. Dénes így is tett, és a rendőrségen érdeklődve megtudta, hogy egy korábbi ATM támadás miatt többek között Dénes bankszámlája is veszélybe kerülhetett, ezért a nyomozás akkori szakaszán az illetékes hatóságok kezdeményezték a férfi kártyájának letiltását. Dénes fejében ekkor kezdett összeállni a kép...

A megoldás

Az egész ügy még a karácsonyi incidenssel kezdődött. Ugyanis kiderült, hogy az ATM nem véletlenül hibásodott meg, hanem azt valaki szándékosan "peckelte" ki.Nagy ünnepekkor ez sajnos könnyen előfordulhat, ugyanis a pénzkiadó nyílás kitámasztásával, elérhető az, hogy a szerkezet leszámolja a pénzt, ám azt ne adja ki az ügyfélnek. Így pedig egy ügyes tolvaj könnyen megszerezheti magának a fennakadt pénzt.

Az ügy kapcsán nem derült ki, hogy az elkövető valóban tudott-e pénzt szerezni vagy csak kellemetlenné tette mások ünnepét. Annyi azonban bizonyos, hogy ez mozzanat indította el a keveredést. Ráadásul pont Dénes volt az, aki leszedte a pénzautomatára oda nem illő ragasztószalagot, így a biztonsági felvételen, az ő arcát lehetett először látni (ami először még gyanússá is tette a férfit a hatóságok számára). A bankfiók természetesen feljelentést tett az ügyben, amit a nyomozás során a rendőrség kivizsgált, és éppen ezért a bűntett elkövetésének időpontjában használt kártyákat elővigyázatosságból felfüggesztették.

Bár a szándék az ügyfelek érdekeit szolgálták volna, így értesítés nélkül sokkal inkább volt hajmeresztő lépés, mintsem segítőkész.

Dénes heuréka élménye persze nem feledtette vele a viszontagságokat, és kérte bankját (mivel nem érezte már veszélyben magát), hogy hadd férhessen hozzá minél előbb a pénzéhez. Ez rövid időn belül, jó néhány telefonálást követően meg is történt.

A második incidenst hetekkel követően egyébként Dénes kapott egy bírósági végzést is, melyben közölték, hogy az ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást bizonyíték hiányában lezárták.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják

Címlapfotó: bankracio.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7713237425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása