Szeretnél olyan tányért, amit nemhogy mosogatni nem kell, hanem megehetnek a vendégeid! Itt az évvégi bulik korszaka, vége a műanyagok korának!
2017. december 17. írta: BoldogÉ

Szeretnél olyan tányért, amit nemhogy mosogatni nem kell, hanem megehetnek a vendégeid! Itt az évvégi bulik korszaka, vége a műanyagok korának!

Cukornád, búzakorpa, pálmalevél, mi a közös bennük?

Mindegyikből készítenek eldobható ökotányérokat, de a lista még nem teljes. Nézzük, miből választhat és hol veheti meg ezeket, aki eldobható poharas, tányéros bulit szervezne, és kerülné a műanyag darabokat.

Fenntarthatóság szempontjából az elmosható evőeszközök és tányérok a legjobbak, de előfordulhat, hogy egy olyan kültéri helyszínen tartjuk a bulit, ahol nem úszhatjuk meg az eldobható evőeszközöket, tányérokat. Szerencsére már választhatunk többféle öko-, (a műanyagnál fenntarthatóbb) helyettesítő termék közül.

bioplastik-tudatosvasarlo-hu.jpg

Milyen anyagokból készülnek, és miért öko?

Búzakorpa (ehető): 100% préselt búzakorpa, adalékanyag-mentes

A termék biológiailag lebomló, 30 nap alatt otthoni körülmények között is komposztálható. Gluténérzékenyek számára nem ajánlott!

Pálmalevél: Többféle technológiával készül. Tömörítéssel és egyszerű varrással. Utóbbinál pálmalevél-rostokból készül a tányér darabjait rögzítő cérna is, vagyis tényleg semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaz. Ez a típus nagyjából egy almacsutkával egyidőben komposztálódik.Már csak az a kérdés, hogy milyen forrásból származik.

Cukornád: A cukornádból készült tányérok is komposztálhatók!

PLA (plotejsav) műanyag: Biológiai úton lebomló, elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből (rízs, búza, kukorica) készül.

Bioplasztik (CPLA): Keményítőtartalmú növényekből, pl. kukorica készítik. A bioplasztik ugyanúgy fest, mint a hagyományos műanyag, rugalmassága is hasonló. Gyakorlatilag bármire használható, szatyrok, virágládák, de akár orvosi eszközök is készíthetők belőle. Nedvesség hatására egy óra alatt lebomlik vízre és szén-dioxidra. Az erősebb változatok akár négy-hat hétig is bírják a nedvességet.

Fa/bambusz: Komposztálható. Szerencsés, ha fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

Cellulóz: Papírrostból készül, 100%-ban komposztálható

Karton: Szelektíven gyűjthető, újrahasznosítható.

Kevésbé elterjedt, de banánlevélből is készülnek hasonló termékek, ilyet azonban itthon nem találtunk.

(tudatosvasarlo)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4013507569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása