Vajon miért nem csökkentik az érdi lakosok távhő-, villany- és gázszámláit? AKÁR 20 %-kal IS CSÖKKENTHETNÉK, ehelyett EXTRA PROFITOT TESZNEK ZSEBRE!
2018. január 14. írta: BoldogÉ

Vajon miért nem csökkentik az érdi lakosok távhő-, villany- és gázszámláit? AKÁR 20 %-kal IS CSÖKKENTHETNÉK, ehelyett EXTRA PROFITOT TESZNEK ZSEBRE!

futes-pecsma-hu.jpg

A jelenlegi energiabeszerzési árak lehetővé tennék a lakossági áram-, földgáz- és távhőárak mérséklését

2013 végén a földgáz jegyzési ára az európai piacokon megawattóránként 26 euró volt, mostanra 19 euró körüli szintre állt be – mondta az MNO-nak Pletser Tamás. Az Erste Bank energiaipari elemzője hozzátette: Magyarország ráadásul a lakossági gázfogyasztásnak mintegy 70-80 százalékát orosz forrásból szerzi be, amelynek a jelenlegi ára megawattóránként 15 euró körül mozog, de eltérően a szabadpiacoktól, amelyeken különvált az olaj – éppen gyorsan növekvő – árának és a földgázénak a mozgása, az orosz forrásból származó gáz árát bizonyos olajtípusok ármozgása alapján határozzák meg. A földgázárak mindazonáltal most akár 10-20 százalékkal lefaraghatók lennének a szakértő szerint.

Hasonló a helyzet a villamos energiával is. Az áram ára az azonnali piacokon 3 évvel ezelőtt 48 euró volt megawattóránként, most pedig 41 euró közelében mozog. Így ennél az energiatípusnál is lehetséges lenne az 5-10 százalékos tarifalefaragás – írja a lap.

Szakértők megjegyezték: a távhő esetében hasonló a helyzet a gázárakéhoz, miután a hőerőművek nagy része földgázzal működik. Így az állam által megszabott hőtarifák is 10-20 százalékkal visszavághatók lennének, ha meglenne a kormányzati akarat. A kormány azonban az egyre alacsonyabb nemzetközi beszerzési árak ellenére már négy éve nem mérsékelte a háztartási energiadíjakat. Ennek pedig feltehetően az oka az, hogy mostanra a kormányzat egyeduralkodó lett a lakossági gázpiacon. A háztartásokat – ez 3,4 millió ügyfelet jelent – ma már az állami gáztársaság, a Főgáz Zrt., vagyis új nevén az NKM Földgázszolgáltató Zrt. szolgálja ki országszerte. Emellett a kormányzat pozíciókat szerzett a lakossági áramellátási piacon is, az áram-nagykereskedelmi szektort pedig az ugyancsak állami tulajdonban lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt. uralja. Vagyis manapság az állami cégek jutnak extraprofithoz az energiaszektorban.

Korábban azért vívta bátran a rezsiharcot a kabinet, mert nem a saját kárára, hanem a régebben a lakosságot kiszolgáló, mostanra a piacról kiűzött nemzetközi hátterű energetikai vállalatok rovására csökkentette az energiaárakat – állítják szakemberek.

Szerintük ha idén lesz is némi díjmérséklés, azt csak a tavasszal esedékes országgyűlési választások előtt jelentik majd be, és a fűtési idény végétől léptetik majd hatályba.

(greenfo)

címlap: pecsma.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4013574047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hederg 2018.01.18. 12:35:21

Mindig csodálkozom emberek mindent elviselnek szolga módon! Ma hogy látom az árak száguldását, hallom ahogy morog, méltatlankodik a vásárló eszembe jut ez a minden, ennyi és semmi több! Mondom a mellettem álló nyugdíjasnak, Orbán menjen ...oda, mennyit is adott és most a többszörösét veszi el...A válasz ez mindig így volt, mit lehet tenni? A gáz ára amely az egyik legnagyobb harács amely hizlalja Orbán és a haverok pénztárcáját még fel sem merül bennük! Honnét is tudnák mekkora a lopás mértéke? Amit ő néz, naponta hall sz a migráns, a Soros, a dübörgő semmi és a harc! Semmi új, Rákosi óta a helyzet változatlan!