Ki jogosult a lakásbérleti jog folytatására? Ez Érden is fontos kérdés
2018. február 02. írta: Cseri Pali

Ki jogosult a lakásbérleti jog folytatására? Ez Érden is fontos kérdés

lakasberlet-drlehner_hu.jpg

Egy sokakat érintő témát boncolgat a piacesprofit.hu.

A bérleti szerződés a bérlő halála esetén rendszerint megszűnik.

Azonban vannak kivételek, pl. abban az esetben, ha közös életvitelt folytatott a vele egy háztartásban élővel, vagy eltartási szerződést kötött, és az meghaladja a szerződés dátumát követő 1 évet, valamint a lakás tulajdonosa (általában az önkormányzat) írásbeli hozzájárulását adta, és természetesen az eltartó a szerződésben foglaltaknak eleget tett.
Ha mindeközben az eltartott és az eltartó úgy döntött, hogy átvált életjáradéki szerződésre, akkor annak a hiánytalan kiegyenlítése szükséges -igazolhatóan. Itt is érvényes az 1 év!

Egyéb, az együttlakáshoz kapcsolódó szabályok is vonatkoznak az eltartás esetére, mint pl. az hogyha bármelyik fél más személyt kíván befogadni, ahhoz a másik fél írásban tett belegyezése szükséges. Kivételt képez ez alól a kiskorú saját gyermek, mindkét félnél.

Bizonyos esetekben az önkormányzat -mint tulajdonos- megtagadhatja a hozzájárulását a tartási szerződés megkötéséhez, akkor, ha pl. az eltartandó képes önmagát önállóan is ellátni, vagy az eltartó életkora ezt indokolja - kiskorú, vagy túlkoros. Az eltartó jövedelme is gátat szabhat.

Ám vannak előnyös kivételek a bérleti jogviszony folytatását illetően, mint pl. a jóhiszeműség, ami azt jelenti, hogy egy háztartásban élt a kiutalt lakásban a főbérlővel és annak halálakor (aki egyenesági rokon és/vagy a házastársa), még abban az esetben is, ha az önkormányzatnak nincs erről tudomása.

Előállhat az az eset is, hogy a bérlő halálakor a vagyontárgyait a gyermeke örökli, de a bérleti jogviszonyt nem, és a bérlő által befogadott (pl.) szülő jogosult a bérlet folytatására.

Bonyolódik a helyzet, ha többen is jogosultak a bérleti jogviszonyra, és erről írásos megállapodás nem készült.

Ebben az esetben jofosultsági sorrendet ír elő a törvény: a bérlő házastársa, gyermeke  (több gyermek esetén bérlőtársakká válnak) befogadott gyermekének a gyermeke, szülője.  

Jogos lehet a kérdés abban az esetben, ha az eltartó és a lakásba befogadott is jogosult a lakásbérletre. Ha nem született megállapodás, az eltartóé a jogviszony folytatása, amellett, hogy köteles a lakáshasználatot változatlan feltételek mellett továbbra is biztosítani azok részére, akik a bérlő halálakor jogszerűen laktak a lakásban.

(kép: drlehner.hu)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr313627992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása