A mentőhelikoptert észrevesszük, de a földön fekvő embert átlépjük?
2018. február 04. írta: BoldogÉ

A mentőhelikoptert észrevesszük, de a földön fekvő embert átlépjük?

foldonfekvo-hir-ma.jpg

Egy apró és tanulságos mai eset margójára. Vajon értjük az embertársainkat, vagy a legtöbbször nem?

Az esetről röviden, ma délelőtt egy mentőhelikopter megjelenése lepte meg a tatabányaiakat a Mártírok úton.

Szóval ebből az jutott eszünkbe, hogy mondjuk, utazol a buszon, bámulsz ki a fejedből, elvagy a saját világodban, és egyszer csak arra eszmélsz, hogy a többi ember rá van tapadva az ablak- és ajtóüvegre. Levágod, hogy két autó összeütközött, rengeteg vér, sok rendőr meg helyszínelők, és levegő után kapkodva már fordítod is el a fejed. Nem úgy a legtöbben, préselik egymást a busz oldalához belülről, hogy abban a két másodpercben mindent lássanak, hogy övék legyen az információ, teljesen az övék.

A tudás, amit már nem vehet el tőlük senki, amire felfűzhetik a napjukat, hogy na, most történt valami kemény a városban, és ők valahol a részesei lettek. Nem érted, mit élveznek ebben az egészben, hogy miért szeretik nézni a másik ember szerencsétlenségét. Levágott fejekre, lábakra, karokra vágynak, vagy miért? Ettől jobb lesz némelyeknek, esetleg?

Vagy nem is a vér, meg az agyvelő, hanem az egyszerű, de annál inkább a lelket fogva tartó kíváncsiság miatt van minden? Emiatt feledkeznek meg az illemről, a morálról, az emberségről?

A nagy utcai közhely, hogy ha baleset van, lehetőleg látványos, a járókelők egyből körbeállják a helyszínt, sokszor még a mentő is alig tud odaférkőzni tőlük. Van olyan, aki még a lakásból is lerohan, hogy lássa a reality show-t. Persze, ha engedékeny akarsz lenni, akkor azt mondod, hogy csak az nézik meg gyorsan, hogy nem valamelyik családtagjukkal történet-e tragédia. De még nem nagyon láttál olyat, hogy ilyenkor ijedten telefonálni kezdenének a családtagjainak, persze tisztelet a kivételnek.

Nem, ez másról szól. A szenzációról például, ami olyan könnyen veszi el az emberektől az egyik legfontosabbat, a morált.

Ha valaki a buszmegállóban fekszik, nem nagyon segít senki, azt gondolják, részeg, vagy ilyesmi. A „csak úgy”  földön fekvő ember miért nem érdekes? Mert nincsenek látványos díszletek körülötte?

A mentőhelikopter az más, arra már felkapja a fejét a vasárnapi rántott húst sütő polgár is, és bámulja az ablakból az eseményeket. Lehet, még a szomszédot is áthívja, bámulják együtt. És közben észre sem veszi, valójában mit csinál.

címlap: hir.ma

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7513632694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása