Újabb Himalája csúcsot akar meghódítani Klein Dávid!
2018. február 16. írta: BoldogÉ

Újabb Himalája csúcsot akar meghódítani Klein Dávid!

klein-david.gif

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsok oxigénpalack nélküli megmászására készülnek magyar hegymászók: Klein Dávid a 8027 méteren fekvő Sisapangma, míg Varga Csaba a Kancsendzönga 8586 méteres meghódítására indul tavasszal a Kalifa Himalája Expedíció 2018 részeként.

A magyar hegymászás csaknem három évtizeddel ezelőtt arra vállalkozott, hogy teljesíti az úgynevezett Himalája Koronája programot, azaz jusson fel magyar állampolgárságú hegymászó a Föld minden 8000 méter feletti hegycsúcsára - hangsúlyozta a Kalifa Himalája Expedíció 2018 kommunikációs menedzsere a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a tizennégy hegycsúcsból már csak a Sisapangma 8027 méteres, a K2 8611 méteres és a Mount Everest 8850 méteres csúcsának oxigénpalack nélküli elérése hiányzik.

Klein Dávid az előzetes tervektől eltérően Suhajda Szilárd hegymászótársa nélkül indul az expedícióra. Dávid kiemelte, hogy a Himalájában fekvő Sisapangma főcsúcsra eddig egyetlen magyar állampolgárságú hegymászó sem jutott fel, csak az előcsúcsot sikerült meghódítani.

Felhívta figyelmet arra, hogy a hegy normál útvonala technikailag csak közepesen nehéz, a mászást mégis nehézzé és kockázatossá teszi az előcsúcsról (Central Summit) a főcsúcsra átvezető hógerinc. A hegymászó ezért nem a normál útvonalat, hanem az úgynevezett Inaki útvonalat is lehetséges útiránynak tartja - ezt a helyszínen dönti majd el az időjárási viszonyokat figyelembe véve.

Klein Dávid a tervek szerint március végén repül Nepálba és nagyjából két hónapos mászás után indul neki a csúcstámadásnak. "A Sisapangmán várhatóan kevés akklimatizációs körre lesz szükségem, de ezt most még nem lehet előre megmondani, de elképzelhető, hogy az előkészítő munkát megúszom akár egy-két akklimatizációs körrel, és utána rögtön a csúcstámadásra kerülhet sor" - magyarázta.

Elmondta azt is, hogy miután kiderült, Suhajda Szilárd nélkül kell megmásznia a hegyet, társakat keresett maga mellé. Egy öt fős nemzetközi csapat jött össze, akik közül három hegymászóval együtt már állt az Annapurna csúcsán.

A sajtótájékoztatón a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke a hegymászóknak átadta a szövetség zászlaját, hogy felvigyék magukkal a hegycsúcsra.

noizz.hu

(gif: Joanie Lemercier)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8213674118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása