Jobb fej akar lenni a NAV, újabb esély a bünti elkerülésére Érden is
2018. február 18. írta: BoldogÉ

Jobb fej akar lenni a NAV, újabb esély a bünti elkerülésére Érden is

adobevallas-pecs-ma.jpg

Indul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb szolgáltatása; már nemcsak az adótraffipaxot jelenti be, hanem azt is, hogy az adott hónapban milyen adózó kör számíthat kiemelt ellenőrzésre.

A tájékoztatás szerint az úgynevezett utólagos adótraffipax több mint egy átlagos szolgáltatás, az adóhivatal ugyanis az ellenőrzés megkezdése előtt egy hetet biztosít a hibák javítására, illetve a bevallani elmulasztott adó összegének a megfizetésére.     

Ez az EU-ban is egyedülálló szolgáltatás, melynek lényege az önkéntes jogkövetésre ösztönzés.

A kockázatelemzők kiválasztása alapján a revizorok már megbízólevéllel keresik fel az érintett adózókat. A rendelkezésre álló egy hetet érdemes kihasználni, mert ez alatt a hét nap alatt még szankciómentesen a hibajavíthatás.    

Ám, ha ez hibádzik, az eltérés nagyságát, a tévesztés súlyosságát mérlegelve az adóhivatal dönt a további eljárásról.

Szándékos adóeltitkolás esetén ellenőrzésre, kisebb hibák esetén támogató eljárásra számíthatnak az érintettek. A csalárd, adókijátszást bűnszervezetten űzők esetében a pénzügyi nyomozók az adóigazgatási eljárással párhuzamosan, a költségvetési csalás esetét vizsgálják - tette hozzá a NAV vezetője.

Mindhárom eljárás február 26-án indul, addig még minden érintettnek lehetősége van arra, hogy bevallja, illetve megfizesse az államkasszát megillető adóbevételt.

A jövő héten elküldött önellenőrzéssel a vállalkozó mentesülhet a szigorú adójogi szankciók alól. Amennyiben ugyanis a revizorok a február 26-án kezdődő ellenőrzés során állapítják meg a bevallani elmulasztott adó összegét, akkor nemcsak az adóhiányt kell megfizetni, hanem az adóbírságot is, amelynek mértéke szándékos adóeltitkolás esetén akár az adóhiány 200 százaléka is lehet! Az adóhiány után pedig a jegybanki alapkamat kétszeresére rugó késedelmi pótlékkal is számolhat az érintett.

MTI

(kép: pecsma.hu)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1513678328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása