Rezsicsökkentés: ha társasházban laksz, könnyen meglepődhetsz Érden is
2018. március 10. írta: Cseri Pali

Rezsicsökkentés: ha társasházban laksz, könnyen meglepődhetsz Érden is

gazoraleolvasas.jpg

Írásban is megjelent a részleteket tartalmazva a kormány szerdai döntése a téli rezsicsökkentésről. A rendelet egy érdekes pontja alapján a nagy társasházban élők egy része nem biztos, hogy jól jár.

Az intézkedés a "Kormány 37/2018. (III. 8.) Korm. rendelete az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő lakossági földgázfogyasztók részére biztosított téli rezsicsökkentésről" címet viseli a legfrissebb Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet kimondja, hogy

a lakossági fogyasztók a téli fogyasztási időszakban bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatásra (a továbbiakban: juttatás) jogosultak, az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

A támogatás összegét egyébként a rendelethez csatolt rövid melléklet szabályozza.

Az egyetemes szolgáltatóval egyetemes szolgáltatói jogviszonyban álló lakossági fogyasztó részére

  • a 2017/2018-as gázév téli fogyasztási időszakában bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatás összege - a 2. és 3. pontban foglaltak kivételével - 12 000 forint.
  • A 20 m3 /h alatti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében a  2017/2018-as gázév téli fogyasztási időszakában bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatás összege az 1. pont szerinti összeg kétszerese, azaz 24 000 forint, függetlenül attól, hogy az adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik.
  • A 20 m3 /h vagy a feletti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében a 2017/2018-as gázév téli fogyasztási időszakában bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatás összege az 1. pont szerinti összeg tízszerese, azaz 120 000 forint, függetlenül attól, hogy az  adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik.

 

A melléklet 2. és 3. pontja kifejezetten érdekes. A fogyasztói közösség a gyakorlatban társasházként értelmezhető. Amennyiben a társasházban egy gázóra méri a teljes fogyasztást és más módszerrel (hőmennyiségmérő alapján) osztják fel a fogyasztást, ott kicsi lesz az egy háztartásra jutó összeg az eredeti 12 ezer forinthoz képest, mert elképzelhető, hogy a 120 ezer forintos összeg több tíz, illetve 100 családra esik. Ennek a megoldásnak a pontos okát nem ismerjük, elképzelhető, hogy valamilyen adminisztratív magyarázata van, azonban a klasszikus rezsicsökkentés idején le tudták bontani szigorúan a kedvezményt.

(portfólió)

 

Fotó: fogyasztovedelem.kormany.hu

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4413728554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.