Tudja, kedves érdi Facebookozó, ha nem vigyázott, akkor minden telefonhívását ismerik?
2018. március 25. írta: BoldogÉ

Tudja, kedves érdi Facebookozó, ha nem vigyázott, akkor minden telefonhívását ismerik?

facebook-hvg-mobil-.gif

Teljes híváslistát ment le a Facebook a mobilokról.

Évekre visszamenőleg minden telefonhívásunkról tudhat a Facebook, ha engedélyt adtunk az applikációnak a mobilunkon, hogy hozzáférjen ezekhez az információkhoz. Ott vannak a Facebook adatbázisában a nevek, telefonszámok, és minden egyes beszélgetés hossza, és az utóbbiból akár a kapcsolat jellegére is következtetni lehet.

Hogy mi mindent tárol rólunk a Facebook, azt magától a hirdetési portáltól is megtudhatjuk, ha a jobb fölső sarokban a lefelé mutató nyílra kattintunk, a legördülő menüben belépünk a beállításokba, és ott rögtön az első oldalon rábökünk az alábbi szövegre:

Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról.

A beszámolókból az is kiderül, hogy az olyan emberekkel lebonyolított telefonhívások is szerepelnek a Facebook listáján, akik egyébként nincsenek is fent a Facebookon.

A hirdetési portál ügyesen kihasználja azt a lényeges tulajdonságát, hogy az általa kínált ingyenes szolgáltatások mind az emberi kapcsolatokra épülnek. Emiatt teljesen természetes, hogy amikor elkezdjük használni a Facebookot, nyugodt szívvel engedélyt adunk a névjegyzékünk eléréséhez. Pont az a célja a portál használatának, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk kommunikálni az ismerőseinkkel. A Facebook a telefonkönyvünk alapján ajánl nekünk ismerősöket, és olyan embereket, akik valamiért érdekesek lehetnek a számunkra.

Az Android korábbi verziójában a névjegyekhez való hozzáférés automatikusan hozzáférést garantált a hívásokhoz és az sms-ekhez. Az engedélyek azóta ugyan megváltoztak, a Facebook azonban tudott úgy ügyeskedni az alkalmazásával, hogy mégiscsak hozzáférhessen a szükséges információkhoz.

Aki IOS-t használ, annak nincs oka aggodalomra.

Az Apple mobilos operációs rendszere sohasem adott titokban hozzáférést a hívásokhoz és üzenetekhez.

Facebook = hirdetési portál

Nem véletlenül fogalmaztak úgy ebben a cikkben, hogy a Facebook egy hirdetési oldal - ideje a nevén nevezni a dolgot.

Persze, a Facebook összeköti az embereket, kiváló kapcsolattartó eszköz, de azt is minden pillanatban észben kell tartani, hogy ezen a portálon nem az üzenetküldés, nem a profiloldalak, és nem is a közösségépítő lehetőségek a termékek.

A felhasználó a termék!

Minket értékesít a Facebook a hirdetők felé, ezért kell minél több személyes adatot megtudnia rólunk. Arról is írtak már hosszú cikket, hogy a Facebook nem elégszik meg a saját portálján begyűjthető adatokkal, hanem más portáloktól, más adatgyűjtő forrásokból is vesz információkat, hogy a lehető legteljesebb adatbázist tudja nyújtani a reklámipar megrendelőinek.

(index.hu)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2213778762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása