Vajon tetszenek Aradszki András energiaügyi államtitkárnak az érdi közvilágítási lámpák, amelyeket DARABONKÉNT több, mint 650.000 forintért vettek?
2018. április 07. írta: BoldogÉ

Vajon tetszenek Aradszki András energiaügyi államtitkárnak az érdi közvilágítási lámpák, amelyeket DARABONKÉNT több, mint 650.000 forintért vettek?

kozvilagitas-erd-aradszkival-napi-hu.jpg

Úgy tűnik a pénz nem számít!

Uniós szintű botrány lett a magyar utcák méregdrága LED-lámpás betelepítéséből, de lehet hozzászokni a még sokkal drágább megoldáshoz, a napelemes lámpához.

Az Elios Zrt. LED-lámpáinak felszerelése is olyan drága beruházás volt, hogy a cserékre vállalkozó fideszes önkormányzatok csak két évtizedes megtérüléssel számolhattak. Akadt azonban az országban olyan városvezetés, amely az LED-nél is hosszabb és kockázatosabb megtérülési időt vállalva napelemes világításra adott megrendelést.

A jól bevált lámpás cég versenytárs nélkül kapta meg nemrég egy újabb 31,5 milliós beszerzést, ahol 48 darab lámpát szállítanak le.

Barátkozzunk a számokkal, ez ugyanis darabonként cca 656 ezer forint.

Kicsit soknak találják?

Az eddigiekkel, mi érdiek nem igazán vagyunk elégedettek? Kit érdekel?

Nemrég írtunk róla, hogy napelemes közvilágítási lámpák beszerzése és telepítése tárgyú közbeszerzést, amelynek végleges értéke: 31.496.062Ft volt.

A közbeszerzés pontos meghatározása a következőkben történt:

“A rendelkezésére álló keretösszeg bruttó 40 millió Ft. A szerződött mennyiség meghatározásának módja: a rendelkezésre álló összegbe beleférő lehető legtöbb darabszámú, minden költséget tartalmazó lámpa, mely jelen szerződés esetén 48 db.”

Ebből a darab szám a lényeges információ.

Milyen szempont alapján tervezték kiválasztani előzetesen a győztest?

“Szempont: Egyösszegű nettó ajánlati ár (HUF/db) / Súlyszám: 100”

Az önkormányzat a keretösszeg 70%-ára vállal megrendelési kötelezettséget, a fennmaradó 30 % opció.

Mennyire nagy volt a verseny az idén? A beérkezett ajánlatok száma: 1db volt. No comment!

Ezek alapján nem meglepő módon a nyertes ajánlattevő: a GREP Green Public Lighting Zrt. (Dörgicse)

Ez nagyon komoly, “vérre menő”, igazi körömrágó döntési helyzetet teremtett.

Ja, hogy az adófizetők, azaz a mi zsebünket érinti?

A GREP lámpái háromszor-ötször annyiba kerülnek, mint a Tiborcz István nevével fémjelzett Elios Zrt. kisebb, parkokba, mellékutcákba való lámpatestei.

Az arány attól függ, hogy a legolcsóbbra vagy a legdrágábbra beárazott városok darabárait vesszük figyelembe, mert az Elios jelentősen eltérő árakat számolt fel ugyanazokért a termékeiért az egyes beruházások alkalmával.

Az érdi önkormányzat beszerzésében az a furcsa, hogy a belvárost behálózó elektromos hálózat közelébe – néhol 10 méterre a vezetéktől – telepíttetett olyan lámpákat, amelyek komplett és nyilván egy hagyományos utcai lámpánál sokkal bonyolultabb rendszerek saját napelemmel és saját, földbe ásott akkumulátorokkal. Az önkormányzat honlapján sehol nincs nyoma megtérülési számításoknak.

A GREP és az Elios lámpáinak összehasonlítása nem erőltetett párhuzamkeresés. A 40 darabos érdi napelemes referenciát begyűjtő GREP ugyanis korábban együttműködött az önkormányzati megrendeléseket 10 milliárdos nagyságrendben learató Elios Zrt.-vel. Pakson közös konzorciumban újították fel a közvilágítást. A cég szerepére az OLAF-jelentés is kitért, azt állítva, hogy rendszeresen „összejátszhatott” Tiborcz Istvánékkal - írja a 24.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2113816226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása