SOK BÜDÖS BOGARAT LÁTOTT ÉRDEN! Ne lepődjön meg, ha tort ülnek a veteményesben
2018. május 12. írta: BoldogÉ

SOK BÜDÖS BOGARAT LÁTOTT ÉRDEN! Ne lepődjön meg, ha tort ülnek a veteményesben

zoldvandorpoloska-nak-hu.jpg

Azt hitte, vége a poloskamizériának? Gigantikusat tévedett!

Egy Baranya megyei hírportál gondolta, hogy robbantja a hírt, hogy "átteleltek a büdös bogarak, újra invázióra lehet számítani".

A cím ugyanakkor kissé túlzó, hiszen ezek a büdös bogarak mi mást is tehetnének az áttelelés helyett, mondhatni ez a specialitásuk, hiszen a tojásaiknak a mínusz 50 fok meg se kottyan, ám a szenzációhajhász sorok között igenis ott az igazság: megint tele lesz velük az ország.

A lap megállapítja, hogy a "helyi klíma igazán kedvez a zöld vándorpoloska szaporodásának". Kártevők, megtámadják "a paradicsomot, paprikát, borsót, burgonyát, és a (...) a népiesen csak büdös bogárnak becézett rovaroknak jelenleg nincs természetes ellensége, ami gátat szabna szaporodásának."

Fazekas Imre biológus, rovarszakértő nyilatkozott is a lapnak büdösbogár-ügyben: "a zöld vándorpoloska 2002-ben jelent meg Magyarországon. A nőstények száznál is több tojást raknak le, s évente két nemzedékük fejlődik ki. A nagy tömegű poloska szívását a növények nehezen viselik; elhalhatnak a levél szövetek, torzulnak a termések, s többnyire ehetetlenek."

De van ellenszer, szerinte a fokhagyma és vöröshagyma illatát kerülik ezek a fajok. A zöld mellett itt van a márványos poloska is. Ez utóbbi található nagy számban Budapesten, az alábbi cikkben pedig térképet is talál, és egyéb részleteket erről a különös jelenségről.

(index)

(fotó: nak.hu)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6013913216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása