MENNYIRE OKOSAK AZ ÉRDIEK?! Tudta, hogy nem a Nap kering a Föld körül? Ön szerint az anya génjei határozzák meg a gyerek nemét?
2018. május 13. írta: BoldogÉ

MENNYIRE OKOSAK AZ ÉRDIEK?! Tudta, hogy nem a Nap kering a Föld körül? Ön szerint az anya génjei határozzák meg a gyerek nemét?

ovegesprofesszor-hirado-hu.jpg

A kevésbé átlátható társadalmakban sokkal gyorsabban terjednek az álhírek, mint a transzparens közösségekben.

A hierarchikus rendszerekre alapozó vezetőknek ez még jól is jön, de semmi nem segít hatékonyabban leépíteni a tekintélyelvűséget, mint a tudomány térnyerése – fejtegették, egy pénteki konferencián a Budapesti Corvinus Egyetemen - számolt be a Qubit

Persze, ez nem jelenti azt, hogy könnyű megválaszolni azt a kérdést, hogyan lehet a valódi kutatások valódi eredményeit legalább annyi emberhez eljuttatni, mint az álhíreket?

Mi az a hír? És mi az a rap?

A hazai felsőoktatási intézmények kommunikáció szakjain a diákok zöme még ma is egy 1965-ben felállított kritériumrendszer alapján tanulja meg, mi számít fontos hírnek. Mindehhez akkoriban nem sokkal kellett több, mint hogy az információ egyértelmű, releváns vagy kellően váratlan legyen. Pedig ahhoz, hogy egy kutatást figyelmével tüntessen ki a sajtó, Velics Gabriella szociológus szerint ma már nem elég, hogy érdekes, de talán még az sem, ha az adott tudományterületen belül világraszóló eredményt produkál.

Az idei konferencián több szó esett arról, mennyire sokat nyom a latban, ha minden kutatási eredményt hatalmas meglepetésként tálalnak, vagy úgy, mintha véletlenül fedezték volna fel. Nem árt, ha pozitív elvárások társulnak hozzá, mondjuk, képes lehet meggyógyítani valamit. Szükség lehet néhány celebtudósra is a tálaláshoz, az pedig már-már alapkövetelmény, hogy a tartalom vagy annak egy része a közösségi oldalakon könnyedén megosztható legyen.

Több tudományt Magyarországon is! De kinek?

Mielőtt hátradőlnénk a fentiek illetve amiatt, hogy az utóbbi három évtizedben elvileg kiépültek a tudományos intézmények profi, az átlagemberekhez számára könnyen hozzáférhető kommunikációs csatornái, sőt az utóbbi években sok országban egyenesen kormányzati programokat indítottak a reáltudományos pályák népszerűsítésére, mégis inkább az áltudományos hírek terjednek feltartóztathatatlanul.

Mondjuk, lehet, hogy hozzájárul ehhez az is, valódi tudomány például a közösségi médiában gyakorlatilag egyáltalán nem képviselteti magát, a szakembereknek pedig többnyire még a tudományos ismeretterjesztés célcsoportját se nagyon sikerül belőniük – mondta pénteki előadása végén az ELTE társadalmi kommunikáció kutatócsoportját vezető Fábri György.

Hogy ennek mi lesz az eredménye? A címben feltett kérdés, amelyhez álljon itt az alábbi ábra:

grafikon-tudomany-qubit-hu.png

Ez, Fábri György saját kutatásának eredménye, a magyar lakosság tudományos ismereteiről.

A tudományfilozófus 2013-ban végzett reprezentatív felmérése szerint, miközben az arra fogékony kutatók blogokat vezetnek, vagy science cafékban és más tudós-laikus találkozókon igyekeznek összefoglalni kutatásaik lényegét, Magyarországon MINTEGY 800 EZER EMBER van arról meggyőződve, hogy a Nap kering a Föld körül.

Ami ennél is durvább, hogy e kutatás alapján MILLIÓNYIAN VANNAK azok, akik nem tudják, mi befolyásolja a gyerek nemét!

A megkérdezettek mintegy 40 százaléka sem azt nem tudta, hogy az atomok vagy az elektronok kisebbek-e, sem azt, hogy az antibiotikumokat milyen kórokozók ellen érdemes bevetni.

(QUBIT)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9713915192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása