HA NEM AKARJA ELPUSZTÍTANI! Ne etesse a tőkésréscéket, azaz vadkacsákat Érden sem!
2018. május 27. írta: BoldogÉ

HA NEM AKARJA ELPUSZTÍTANI! Ne etesse a tőkésréscéket, azaz vadkacsákat Érden sem!

vadkacsak-segits-be-hu.jpg

Pánik a városi vadkacsáknál: itt az angyalszárny betegség!

Nemcsak felesleges, hanem káros is etetni a városba költözött vadkacsákat - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa.

A Szakértő az InfoRádióban elmondta, a vadkacsa - más néven tőkésréce - a leggyakrabb vízi madárfaj amely a lakott területeken is él.

"Elképesztő sebességgel és mértékben képes háziasodni. Ahol elkezdik őket etetni, ott nagyon gyorsan, nagy számban tűnhetnek fel, és felhagynak a természetes, sokszor a normális viselkedéssel is."

Sokan etetik az emberek etetik őket, leginkább kenyérbéllel. Ez viszont nem tesz jót a madaraknak, mert szükségtelen, és rendkívül komoly egészségkárosodást okoz - mondta a szakértő.

Az egyoldalú kenyérdiéta neve angyalszárny betegség. Az ilyen madarak részben vagy teljesen röpképtelenné válnak, és kiszolgáltatottak lesznek.

Azok a madarak, akik így kapnak enni, szinte biztos, hogy valamelyik környező lapos tetőn vagy erkélyen fognak költeni, ahonnan a fiókák, ha nem tudnak lejutni, éhen pusztulnak.

A legjobb tehát, ha nem etetjük a madarakat.

"Ha etetjük a kacsákat, akkor ők is az egyszerűbb utat fogják választani, ami a kárukra válik.

Nem kell attól félnünk, ha nem etetjük tovább a kacsákat, éhen halnak, hiszen szárazföldön is legelésző életmódot folytató madarak. Ha nem kapnának több táplálékot, akkor arrébb mennének, elrepülnének, és visszatérnének a normális természetes életmódjukhoz, és nem az embernek kiszolgáltatott módon élnék az életüket" - emelte ki a Madártani Intézet munkatársa.

infostart.hu

címlap: segits.be

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4114006398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása