NEM KELL EMBER! Ezt a robotot lehet Érden is eperszedésre használni! (Nézze meg VIDEÓN!)
2018. június 02. írta: BoldogÉ

NEM KELL EMBER! Ezt a robotot lehet Érden is eperszedésre használni! (Nézze meg VIDEÓN!)

eperszedorobot-bbc-com.jpg

Elképesztő videó arról, hogyan szedik a robotok az epret

Önjáró kocsiból és robotkarból álló szamócaszedő robotokat fejlesztett ki egy belga startup, amellyel az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiányt igyekeznek pótolni a bogyós gyümölcs termelők.

A robotok képesek négy másodpercenként leszedni egy termést, miután három dimenziós látással megállapították, hogy érett-e a gyümölcs. A párnázott mancsoknak köszönhetően sérülésmentesen szedik le a szamócákat, és akár éjszaka is képesek dolgozni.

Óriási kihívást jelent a bogyós gyümölcsök betakarítása a termelők számára. Egyre nagyobb a munkaerőhiány, így nincs aki leszedje a gyümölcsöket. A gazdálkodóknak valahogy meg kell oldaniuk a termések betakarítását annak ellenére is, hogy a kézi munkaerőt érdemben nem tudják pótolni. Megoldás lehet a problémára egy belga startup által fejlesztett szamócaszedő robot.

A robot, amely a szamócát betakarítja, képes minden bogyót megtalálni még akkor is, ha a termések egy-egy levél mögött helyezkednek el. Ugyanakkor a gépnek azt is meg kell tudnia állapítani, hogy kellően érett-e már a termés. A robot egy önjáró kocsiból és egy arra szerelt robotkarból áll és miután értékelte a terméseket, betakarítja őket, amelyeket ezután sérülésmentesen és óvatosan egy dobozba helyez.

Tény viszont, hogy a robot csak emelt ágyásokban tud dolgozni, ott azonban minden negyedik másodpercben képes leszedni egy-egy termést. Fajtától függően összegyűjti az érett gyümölcsök 70-100 százalékát, a bogyókat pedig döntően csészelevéllel együtt takarítja be, az Európai fogyasztók ugyanis jellemzően ezt preferálják. A robotok a nap bármelyik időszakában képesek dolgozni, így akár éjszaka is. Az éjszakai betakarítás sokkal kedvezőbb a bogyós gyümölcsöknek, jelentősen meghosszabbíthatja ugyanis az eltarthatóságot.

A szedés maga úgy történik, hogy a kocsi a magasan kialakított ágyások között közlekedik, a robotkar tehát alulró szedi le a terméseket, amelyeket háromdimenziós látással érzékel a szerkezet. A kar végén két párnázott mancs található, amelynek segítségével sérülésmentesen tudja megfogni az érett terméseket a robot. A gyümölcsöt ezután egy kar 90 százalékkal elfordítja, majd leemeli ahokat, ezzel imitálva egy emberi kéz szedő mozdulatait.

(agrárszektor)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7714018736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása