FELKÉSZÜLT AZ ÉRDI ELLENZÉK? T.Mészárosék előrehozott választáson döntő győzelemre készülnek?
2018. június 09. írta: BoldogÉ

FELKÉSZÜLT AZ ÉRDI ELLENZÉK? T.Mészárosék előrehozott választáson döntő győzelemre készülnek?

erd-varoshaza-panoramio_hu.jpg

Nem kizárt a 2019. őszi önkormányzati választások előrehozása a tavaszi Európai Parlamenti-képviselőválasztással.

A két választás összevonása egy létező politikai szándék. Logikusan indokolható lépés a kiadások megspórolásával.

Értesülések szerint nekiláttak egy – e pillanatban szigorúan titkos – projekt kidolgozásának és finom terítésének a Fidesz-pártközpontban. A terv lényege, hogy a kormánypárti polgármesterek készüljenek fel arra: nem kizárt a 2019. őszi önkormányzati választások előrehozása, egyúttal a helyhatósági voksolás „összevonása” a csaknem fél évvel korábban, azaz 2019 májusában esedékes Európai Parlamenti-képviselőválasztással. Az összevonás egyetlen lehetséges módja, hogy az önkormányzati voksolást hozzák előbbre,  az EP választást fix időpontban, ötévente kell tartani.

A korábban négyévente, a legutóbbi, 2014-estől számítva viszont már ötévente esedékes önkormányzati választásokat mindig októberben rendezik, erről az alaptörvény rendelkezik, mely szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását az előző ugyanilyen voksolást követő ötödik év október hónapjában kell megtartani.

Az EP- és az önkormányzati voksolás most éppen egy évre esik, így kézenfekvő lehet a csupán 5 hónap különbséggel tartott szavazások összevonása egy időpontra. Mivel Magyarországon nem csak hagyománya, hanem törvényi előírása is van annak, hogy októberben tartják az önkormányzati választásokat, ennek megváltoztatásához alaptörvényt kell módosítani. Ez azonban most nem akadály a kormánynak, hiszen a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik - értesült a Zoom.

A jelenleg zajló utáni, következő alkotmánymódosítás lehetőségét, egyébként épp tegnap dobta be Orbán Viktor a szokásos reggeli alákérdezős közrádióbeli interjújában.

Mivel indokolják? Az átlag emberek, kevésbé tájékozottabb és érdeklődő csoportja felé, hogy ezzel mennyit spórolnak!

Ami nominálisan igaz is, hiszen a két választás külön-külön lebonyolítani egyenként több milliárd forint. Az összevonással ha nem is feleződnének a „rendezés” költségei, de mindenképpen jelentős megtakarítás lenne elérhető.

Persze mondhatnánk erre teljesen jogosan, hogy e logika mentén az egész választósdit is eltörölhetnék, az lenne az igazi megtakarítás.

Látható, hogy milyen álságos ez az érvelés, ezért inkább nézzük milyen politikai szempontok játszhatnak szerepet az összevonás kapcsán.

A Fidesz szeretné beszorítani és újra legyőzni az ellenzéket

A szétaprózódott, gyenge együttműködési hajlandóságot mutató ellenzéki pártokat időszűkébe kényszerítenék, amiből az amúgy is jópasszban lévő Fidesz-KDNP profitálhatna.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik és – egyelőre – az LMP továbbra sem akar közös ellenzéki fellépést, miközben a papíron egyetértő pártok között sem olyan nagy az összhang. A Fidesz erre a saját szempontjából kitűnő alaphelyzetre játszhat rá azzal, ha minél hamarabb „lerendezi” a két választást, amelyből számára egyébként nyilván az önkormányzati a fontosabb. Az együttműködésre kényszerített, önmagukat éppen összekaparó ellenzéki pártok továbbra sem találtak ki jobbat annál, mint hogy a tavaszi parlamenti választáson a vártnál számukra mérsékeltebb sikert hozó együttműködéssel, koordinált, illetve közös jelöltállítással igyekezzenek sikereket elérni;

LÁTHATJUK, KÉT HÓNAPJA MIRE MENTEK VELE.

Maga a választás az EP-voksolásra lenne kisebb hatással, hiszen annak dátuma maradna, arra most is így készül az ellenzék.

Fontos tudni, hogy az EP-választás jelentősen különbözik a parlamentitől: míg most áprilisban egyéni jelöltekre és pártlistákra lehetett szavazni, az EP-voksoláson csak pártlisták versenyeznek, tehát nincsenek töredékszavazatok vagy győzteskompenzáció. Még egy nem teljes körű, „közös lista” mellett is praktikus érv, hogy a külön induló, de az 5 százalékot el nem érő pártok listáira adott voksok elvesznek, ám ha a kisebb pártok jelöltjei is helyet kapnak a közös EP-listán, akkor a voksok jobban hasznosulnak.

Az EP-választás szempontjából tehát az ellenzék nem járna rosszabbul a két voksolás összevonásával. Sőt, még előnyére is válhat, mivel az európai képviselők megválasztása hagyományosan kevés választót tud mozgósítani a 8 millióból, ezt az alacsony részvételi arányt viszont egy összevont, egy időben tartott voksolás „felhúzhatja”, ami az ellenzéknek kedvezhet.

Összehasonlításként: 2014-ben az EP-választás részvételi aránya rekordalacsony, 29 százalékos volt, míg az önkormányzatié 44,3 százalék.

Ha valamit, akkor inkább az önkormányzati választás eredményét azonban jelentősen befolyásolhatja az összevont választás, hiszen egy 5 hónappal korábbi helyhatósági voksolás már valóban időzavarba hozza az ellenzéket, ami egyértelműen a kormánypártoknak kedvez. Itt azonban szét kell választani a főpolgármester és a többi polgármester, illetve az önkormányzati képviselő választását. Bár mindkettőnél időigényes együttműködési tárgyalásokra készül az ellenzék egy része, a főpolgármester-jelölést valószínűleg lezárnák az EP-választásig.

Más a helyzet a fővárosi kerületekben és az ország többi részén, hiszen itt az 5 hónap „időveszteség” érzékenyen befolyásolhatja a kormánypárti jelöltekkel szemben jó eséllyel induló reménybeli közös ellenzéki polgármester-jelöltek és helyi képviselő-jelöltek kiválasztását és felépítését.  

Hódmezővásárhely példája megmutatta, hogy a regnáló hatalom helyi csicskái megverhetők, amihez sok-sok Márki-Zay Péterhez hasonló embert kell keresni.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1214034340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása