TANULÓVEZETŐK ÉRDEN: Ön türelmes velük vagy a francba kívánja őket?
2018. június 27. írta: ArsBoni

TANULÓVEZETŐK ÉRDEN: Ön türelmes velük vagy a francba kívánja őket?

tanulovez.jpg

Autót vezetni nehéz, megtanulni még nehezebb. Autót vezetni “mindenki” nagyon tud, otthon a fotelból is, hogy én így csináltam volna, hogy én úgy oldottam volna meg, aztán az élesben lehet, hogy az is zavarba jön, aki 25 éve vezet, mindig jöhetnek olyan pillanatok.

Az autóban nagyon sok embernek hatalmas az egója, és ahogy észrevettem, mindig nagyon siet, és türelmetlen. Talán a kocsiban ülve felejti el a legkönnyebben az ember, hogy ő is volt kezdő, amikor rettegett a parkolástól például, mindenkinek megvolt a maga félelme. És igen, vannak olyanok is, akik már jó ideje vezetnek, de nem megy nekik annyira jól. A vezetéshez mindenki hozzá akar szólni, már mint mások vezetéséhez, vezetési technikájába. Csak a türelem nem akar megjönni a sokéves vezetési tapasztalattal sem.

 

“TE hogy végzed a munkádat?

Szereted, ha segítenek? Vagy jobb, ha akadályoznak benne?

Én megpróbálok maximalista lenni.

Nehéz a dolgom.

Az autóvezetés nagyon hasonlít a zenéléshez.

Tehát ha valaki tehetséges benne, akkor azzal könnyebb a dolga az oktatónak, ha pedig kétballábas, vagy iránytévesztő, vagy darabos valaki, vagy szétszórt, akkor nehezebb.

Azért van a T-betű a kocsi tetején, mert ők még csak tanulják a közlekedést, vagyis nem tudnak vezetni.

Ha már tudnak, akkor mielőbb vizsgázni mennének és aztán önállóan vezetnének végre, majd elviszik a szüleik kocsiját, akik meg aggódni fognak addig....

Hiszen ez a céljuk, ők is közétek akarnak tartozni, ők is végre jogsit szeretnének!

De a jogsi nemcsak egy plasztik lap. Ehhez tapasztalni kell, sok szituációt megélni, sokat gyakorolni, majd sikeres vizsgát tenni.

Néha nekik is rossz napjuk van. Nem sikerül a 28. órában sem elsőre elindulni a lámpánál. Lefulladnak. Te meg ránk dudálsz, pedig a Te ismerősöd, gyermeked is ülhetne abban a kocsiban.

Lehet, hogy izgul, mert vizsgázik. Ne zavard meg benne, koncentrál, mert nem akar elrontani semmit, de még nincsen rutinja!

Míg Te 10-20 éve vezetsz, ő csak 10-20-30 órája. Nem fogja tökéletesen csinálni, de törekszik rá, csak még több a pedál, mint a lába, még zavarja a sok szám, meg jel a műszerfalon, és hogy a tükrökben minden más méretű, no meg a lányoknak is rövidebb a szoknyája a zebrán…

Parkolást csinálunk a városban. A rutin pályán már egészen jól ment. De ott ingerszegény a környezet. Mivel itt a városban vannak a vizsgaútvonalak, itt kell teljesíteni a vizsgabiztos előtt is. Te meg megijeszted? Türelmetlen vagy? Ha felhúzod a türelmetlenségeddel, ő is hibázni fog, hiszen még nagyon koncentrál. Jól akarja csinálni, mert már alig várja, hogy megdicsérjem, hogy végre egyedül sikerült neki.

Melléváltott, előfordul, korrigálja és már megyünk is.

Igen, nekünk minden gyalogost el kell engedni, inkább eggyel többet, mint kevesebbet, mert egy pótvizsga 11000,- forint!

A kerékpárosok kiszámíthatatlanok, de mi vigyázunk rájuk, egyet sem akarunk megijeszteni, ezért jó nagy oldaltávolsággal kerüljük ki őket, de ha jönnek szembe, nem férünk el, ezért még követjük egy kicsit! Hálásak érte!

Néha nem jól mérjük fel a sebességedet és a távolságodat. Ne felejtsd, még alig vezettünk 30 órát!

Ha kihajtunk eléd, nem azért van, mert nem figyeltünk, hanem mert rosszul döntöttünk.

Te mindig jól döntesz? Van fék a kocsidban, vagy csak duda?

Amikor a Te gyermekednek nem megy a vezetés, és az oktató azt javasolja, vegyetek még órát, mert nem lesz elég a 30, akkor jusson eszedbe, mennyire vacakul vezetett az a srác tegnap, aki előtted döcögött. A 30. órája volt már, de még nem ment neki. Akkor miért érezted kevésnek a tudását?

NE felejtsd, aki mellett nem ül már oktató, lehet, hogy van jogsija, de két szeme van, de lehet, hogy gyakorlatlan, s ha vacakul parkol, már senki sem nyúl bele a kormányába.

Ha a tanuló autó parkol, akkor ne féltsd a kocsidat, hiszen az oktató felelőssége a manőver, ő a felelős vezető és ő nem akarja meghúzni más kocsiját, meg a sajátját sem!

Van olyan ország, ahol nem ilyen feltűnő, hogy tanuló autóval közlekedik valaki! Örülj, hogy Te látod előre, de próbáld meg partnerként kezelni!

Ha nem segítesz, például egy sávváltásnál rendben van, nem lehet mindenki előzékeny és figyelmes de kérlek NE nehezítsd meg a tanuló helyzetét gyorsítással.

Ha van kérdésed, kérdezz! De ne ítélj elsőre!” -írja egy oktató az egyik Facebook- csoportban, amely gondolatokra nagy érdemes odafigyelni.

Talán a türelem az egyik legfontosabb a vezetésben, magunkkal és másokkal szemben is, és akkor nem mutogatunk bizonyos jeleket egymásnak, és nem ordítjuk ki az ablaküveget.

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9714076913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása