TUDTA?! Az érdiek elől is elvitte saját kormánya, a lakosságnak szánt EU-pénzt?!
2018. június 27. írta: BoldogÉ

TUDTA?! Az érdiek elől is elvitte saját kormánya, a lakosságnak szánt EU-pénzt?!

hoszigeteles-komuves-debrecen-hu.jpg

Még az Európai Bizottság -pénzügyi szankciós lehetőség hiányában- sem tudta megakadályozni a magyar kormány azon tervét, hogy a lakosságnak szánt uniós energiahatékonysági ingyenpénzt a középületek felújítására terelje át.

Ez egy 90 milliárd forintos átcsoportosítást jelent, amiért cserébe a lakosság csupán uniós ingyenhitelt kapott.
Mellette pedig  döcögősen halad a családi házaknak kiírt EU-pályázat keretének igénylése is, mivel abban kizárólag hitelt kínálnak a lakosságnak az ingyenpénz helyett!  

Már 2015. tavaszán több sebből vérzett az Európai Bizottság által is elfogadott energiahatékonysági program, mivel a kormány már ekkor eltért a programtól.

Mégpedig akként, hogy a lakosságnak főként a '80-as és '90-es években épült, energiapazarló Kádár-kockás családi házakra szánt energiahatékonysági vissza nem térítendő uniós támogatásokat a középületek sokkal kisebb energiamegtakarítást ígérő felújítására fogja átterelni.

Azzal az indokkal, miszerint az EU nem adhatja oda közvetlenül a lakosságnak az EU-támogatást (ez igaz), de egy energiahatékonysági alap közbeiktatásával orvosolható lett volna.

Sajnos az EU ez előtt kénytelen volt fejet hajtani, mivel a nemteljesítést nem tudja pénzügyileg szankcionálni.

Közben 2017-ben elindultak itthon a lakossági pályázatok. Összesen 115 milliárd forintos kerettel, amely országosan 24 ezer ingatlan felújítását célozta meg, tisztán 0%-os hitelből, 10%-os minimális önerőt elvárva.

Jelenleg 5 millió forintig lehet igényelni akár 20 éves futamidejű hitelt, jelzálog bejegyzése nélkül.

Csak most derültek ki a régebbi döntések, és egy szűkszavú közlemény a kormány hivatalos uniós pályázati oldalán, miszerint módosult a KEHOP és a módosított változat 2018.02.05-től hatályos. Mely szerint az Európai Bizottság csendben már egy éve rábólintott arra, hogy a magyar kormány 2014-ről 2015-re hirtelen meggondolta magát.

(portfolio.hu)

kép: komuves-debrecen.hu

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3014077267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valéria Kemény 2018.06.27. 19:52:39

Ahol csak tudják kisemmizik a "zembereket"
süti beállítások módosítása