ÉRDI MÉHÉSZEK, FIGYELEM! Tömeges méhpusztulás az ország több részén
2018. július 07. írta: Cseri Pali

ÉRDI MÉHÉSZEK, FIGYELEM! Tömeges méhpusztulás az ország több részén

mehek_pixabay.jpg

Sok méhész  jelezte az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek, hogy a napraforgó virágzásának megindulásával egy időben, a méhek egy része eltűnt a kaptárból. Nincsenek méhhullák a kaptárak előtt, de a napraforgótáblában viszont sok elpusztult méhet lehet találni. Csak fiatal méhek maradtak a kaptárban, a fészket takarják, a mézterekből eltűntek a méhek.

Az Egyesületet jelezte a problémát a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának valamint Dr. Nagy István agrárminiszternek.

Felhívják a méhészek figyelmét, hogy minél több adatra, tényre van szükségük ahhoz, hogy hatékony munkát tudjanak végezni a szakemberek az okok felderítése érdekében. Ezért kérik, hogy akinek a fent leírtakhoz hasonló észlelése, tapasztalata van, haladéktalanul jelezze azt a megyei szaktanácsadók felé. Különösen azok a méhészek jelentkezzenek, akik elpusztult méheket tudnak gyűjteni – 20 dkg körül!

Ha a méhmérgezésre gyanakszik a méhész, de nincsenek méhhullák UGYANAKKOR! a meglévő méhállományhoz képest aránytalanul sok a fiasítás és/vagy a mézkészlet, MINDENKÉPPEN! össze kell hívatni a vizsgálóbizottságot. Jegyzőkönyveztetni kell, hogy felborult a frissen behordott méz, a fiasítás és a takaró népesség aránya. Kérni kell továbbá, hogy a környékben található kultúrákban végezzék el a mintavételeket, ugyanis előfordulhat, hogy a növényi mintákból ki tudnak majd mutatni olyan hatóanyagot, amelyik jelenléte indokolja a fenti helyzet bekövetkezését. A taglózó hatású piretroidok nem megfelelő használata esetében szinte teljesen törvényszerű, hogy méhhullákat nem találunk a kaptárok előtt.

 

Fotó: Pixabay

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5914099613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása