BARNA CUKOR VAGY FEHÉR CUKOR? Szinte ugyanaz, ti mégis sokkal többet fizettek a barnáért Érden is!
2018. július 15. írta: ArsBoni

BARNA CUKOR VAGY FEHÉR CUKOR? Szinte ugyanaz, ti mégis sokkal többet fizettek a barnáért Érden is!

cukortitok-feher-cukor-barna-cukor-nadcukor-bakonynektar-hu.jpg

Kiderült a cukortitok: ezzel etetik a gyanútlan magyarokat!

Napjainkban a kristálycukor ára rohamosan csökken Magyarországon. Az árakat fürkészve koránt sem mindegy azonban, hogy fehér répacukorról vagy barna nádcukorról van-e szó. Előbbi kilója ugyanis alig több 200 forintnál manapság, utóbbiért azonban ugyanazon bolton belül akár ötször annyi pénzt is elkérhetnek.

Ezzel nincs is gond, csak annyi, hogy sokan abban a tévhitben élnek, hogy egészségesebbnek gondolják a barna cukrot és ezért hajlandóak akár több pénzt fizetni érte. Pedig ugyanolyan gyors felszívódású, ugyanúgy megemeli a vércukrot, ugyanúgy hízlal.

Az áruházak pedig kiszolgálják a vásárlói ízlést. Egy egyszerű példa: pl. a fehér répacukorból, 4-5 féle is található egy-egy áruházban különböző árakon, pedig ugyanaz a termék található a zacskókban.

És ez még semmi ahhoz képest, hogy a barna nádcukor ára akár négy és félszer annyiba is kerülhet, mint egy olcsóbb fehér répacukoré! Igaz, mindenkinek a saját döntése, hogy milyen élelmiszerre mennyi pénzt költ.
Az viszont már sokkal problémásabb, hogy megannyi ember fejében mind a mai napig él az a gondolat, hogy a barna cukor egészségesebb, mint a fehér. Ez a kijelentés azonban nem igaz.

Az élelmiszerbiztonsági hivatal(NÉBIH) szakembereit is megkérdezték ez ügyben és az alábbiak mellett foglaltak állást:

Kémiai szempontból nincs különbség a répacukor és a nádcukor között, mivel mindkettő egyszerű cukormolekula. Eltérés az élvezeti értékben van, mivel a barna cukornak van egy jellegzetes karamellás íze, ami kedvező ízhatást ad a teákba, kávékba és süteményekbe, illetve elenyésző mennyiségben magasabb a nyomelemtartalma, de a vitamintartalomban nincs különbség.

Ami szintén téves a fejekben az az, hogy a barna cukrot aminek a színét a visszamaradott melasz adja a gyártás során, sokan összetévesztik a barna nádcukorral!

(penzcentrum.hu)

kép: bakonynektar.hu

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8314114397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása