MÉG KEVESEBB RENDŐR LESZ ÉRDEN IS? Megszűnik a fizetett túlóra, tömeges leszerelést várnak a zsaruknál
2018. július 21. írta: Cseri Pali

MÉG KEVESEBB RENDŐR LESZ ÉRDEN IS? Megszűnik a fizetett túlóra, tömeges leszerelést várnak a zsaruknál

373_rendor_jaror_felszerelese_11.jpg

A rendőrség már most sem képes túlóráztatás nélkül ellátni a feladatait. A fizetett túlórák eltörlése a rendőrök bérét és a számát is jelentősen csökkentheti.

Leszerelési hullámot indíthat az egyenruhások körében a túlórapénzek tervezett megszüntetése a rendőrségen – írja a b1.blog.hu a neki nyilatkozó névtelenséget kérő rendőrökre hivatkozva. A blog forrásai szerint nemrég parancsot kaptak a kapitányságok, hogy csökkentsék a túlórák számát, mert nincs pénz a kifizetésekre. Ha a túlóráztatás mégis elkerülhetetlen, a többletszolgálatot a jövőben szabadnappal kell kifizetni.

A  névtelen források azért vizionálnak emiatt tömeges leszerelést, mert a rendőrség sok helyen már ma sem képes túlóráztatás nélkül ellátni még az alapfeladatait sem. Túlórát kell elrendelni például számos kapitányságnál már ahhoz is, hogy a területen ne csak egy, hanem két járőrpár teljesítsen szolgálatot egy időben.

A fizetett túlórák eltörlése így egyszerre csökkentheti januártól a rendőrök jövedelmét és növeli a munkaterhüket.

A  nyilatkozó rendőrök szerint vannak olyan járőrök, akik évente 750-1200 óra közti túlórát teljesítenek. Az ORFK korábbi hivatalos közlése szerint 2017-ben átlagosan 120 órát túlóráztak a rendőrök. Hat év összesítésében évente hatmillió órát. (A törvény szerint a rendőrségnél is 40 órás a munkahét, amit maximum 48 órára lehet növelni a készenléti szolgálattal.)

Bár 2010 óta a rendőrség létszáma folyamatosan (2010-ben 33 456 rendőr volt Magyarországon, tavaly már 39 812), de ugyanakkor a rendőrök feladatai is megnégyszereződtek – legalábbis az érdekképviseletek szerint. Különböző rendezvénybiztosítások, fokozott közbiztonsági ellenőrzések, migráció, határvédelem és a többi.

Másfélszeresére nőtt 2015 óta (illetve nő 2019 január elsejéig) átlagosan a rendőrök bére. Ám a tömeges leszerelést vizionálók szerint éppen ennek a jelentős béremelésnek a hatását ronthatja le a fizetett túlórák megszüntetése. Sok rendőr jövedelme ugyanis az 50 százalékos béremelés előtti szint közelébe zuhanhat vissza, ha többé nem kapnak pénzt – csak szabadidőt – a túlórákért.De számlákat nem lehet kiegyenlíteni a túlmunkáért kapott szabadidővel.

Várhatóan kevesebb lesz a rendőr az utcán az intézkedés hatására – vélik rendőrséghez közelálló forrásaink. Főleg, ha marad az a gyakorlat – tette hozzá egy, a Zoom.hu-nak nyilatkozó rendőr –, hogy a kormány ellen tüntető, közlekedési szabálysértést elkövető fiatalok elfogására annyi rendőrt vetnek be, amennyit nem szégyellnek, sőt, még annál is többet, más esetekben viszont „nincs elég ember”.

Azt Balogh János országos rendőrfőkapitány is elismerte a kinevezése előtti meghallgatásán a parlament szakbizottságai előtt: ahhoz, hogy megszűnjön a túlóra a rendőrségen, meg kellene négyszerezni a rendőrök számát. Ez azonban a főkapitány szerint szakmailag nem indokolt és költségvetési szempontból nem járható út.

Balogh minden bizonnyal alaposan alábecsülte a hiányt. A túlóráztatás mellett ugyanis sok helyen a polgárőrség nélkül a helyi rendőrség nem lenne képes ellátni a feladatait. a statisztikák szerint az Országos Polgárőr Szövetség önkéntesei országos három-négyezer rendőr munkáját végzik el.

Úgy tudjuk, Balogh a túlórák racionalizálását tervezi.

Az ORFK szerint ugyanis a túlórák egy része nem indokolt.

Számos tömegrendezvényt (tüntetéseket, sporteseményeket) például a szakmailag indokoltnál jóval nagyobb létszámban biztosít a rendőrség.

A racionalizálás költségvetési szempontból nyilván hasznos és kívánatos is, de aligha nyugtatja meg a rendőröket. Ők ugyanis egyelőre azt vizionálják, hogy ha nem lesznek túlórák, az eddiginél jóval kevesebb pénzt vihetnek majd haza havonta.

Januártól ugyan a rendőrök bérének megállapításakor már egy új elemet is figyelembe kell venni, a szolgálati időpótlékot – ami a szakszervezetek szerint 100 ezer forinttal is megdobatja a rendőrök fizetését –, csakhogy ez a pótlék csak azoknak jár majd, akik már legalább tíz éve szolgálnak.

A néhány éve felszerelt rendőröknek januártól túlórapénz már nem jár, a szolgálati időpótlék viszont még nem. Ezért az érdekképviseletek szerint ők lesznek a rendszer legnagyobb vesztesei.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala nemrég – egyebek között – arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a fiatalok megtartása érdekében tíz helyett már öt év után járjon ez a pótlék. Kezdeményezték továbbá, hogy 2019 január elseje után is lehessen fizetni a túlmunkáért. Ez utóbbit szerintük nemcsak az indokolja, hogy nem csökkenne a rendőrök jövedelme, hanem a szolgálati érdek is. Ha ugyanis egy tömegrendezvény biztosítása után mindenkinek kiadják a pihenőnapot, akit túlmunkára köteleztek, másnap nem lesz, aki szolgálatba lépjen. A fővárosban legalábbis biztosan nem.

Pintér egyelőre nem válaszolt. Az érdekképviselet szerint azonban korábban sem vette figyelembe a tárca a véleményüket, most sem számítanak arra, hogy a javaslataik meghallgatásra találnak. Attól viszont ők is tartanak, hogy ha a jövőben majd tényleg nem lehet kifizetni a túlórákat, sok rendőr a jövedelemcsökkenés miatt más munkalehetőség után néz. És a munkaerőválság miatt mostanság nem is kell túl sokat keresgélniük, ha a rendőrivel összemérhető fizetésre vágynak.

Belügyi forrásaink szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását. Túlóra a jövőben is lesz, legfeljebb másképp hívják majd. Például készenléti szolgálatnak. Ami a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a készenléti szolgálatba beosztott rendőrt csak akkor vetik be, ha szükséges. Egyebekben otthon lehet a családjával, pihenhet.

Arról nyilván megoszlanak a vélemények, hogy mennyire számít pihenésnek, ha valaki nem csinálhat magának és a családjának programot, mert bármikor behívhatják. Rendőrségi forrásaink azonban az előbbiekhez még hozzátették, hogy a készenléti szolgálatért előreláthatóan jóval kevesebb pénz jár majd, mint a mai túlórákért.

(zoom)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8214126499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása