VÉGE A MAGÁNSZFÉRÁNAK ÉRDEN IS: Onnan jönnek a támadások, ahonnan nem is gondolná
2018. augusztus 01. írta: Cseri Pali

VÉGE A MAGÁNSZFÉRÁNAK ÉRDEN IS: Onnan jönnek a támadások, ahonnan nem is gondolná

figyeles_technokrata.jpg

Az otthoni okos eszközök, így például egy a robotporszívó, tablet, laptop is okozhatnak galibát

Ilyen típusú biztonsági incidensekre, amelyek az Internet of Things (IoT - a dolgok internete) körébe tartoznak - hívták fel a figyelmet ESET kiberbiztonsági cég szakemberei.

Felidézik, hogy az idén az év elején derült ki: titkos katonai bázisok pontos helyszínét leplezte le véletlenül a Strava nevű fitnesz alkalmazás. Az anonim statisztikák, amelyek a katonák által óvatlanul kerültek megosztásra, a nyilvánosságra hozott hőtérképeken a futóútvonalak révén egyértelműen beazonosíthatóvá tették többek között a Szíriában és Irakban található katonai bázisokat.

Gyenge pont lehet az elemzés szerint például egy robotporszívó is, amely 360 fokos kamerával rendelkezik, és feltörése révén a bűnözők teljes képet kaphatnak otthonunkról, irodánkról - ahogy néhány esetben ez már elő is fordult.

Ugyanez a helyzet a többi kamerás eszközzel is, ezért a használaton kívüli kamerát - legyen az tablet, laptop, játékkonzol vagy éppen okos televízió - érdemes lehet időlegesen fizikailag is lefedni, leragasztani vagy letakarni.

A szakemberek szerint a felhasználóknak alaposan át kell gondolniuk az okoseszközök használatát, a gyártóknak pedig a hosszú távú biztonságos működés alapoktól való betervezését is be kell vezetniük a gyártás folyamatába - mutat rá a közlemény, hangsúlyozva: óvatos becslések szerint pár éven belül 50 milliárd eszköz lesz hálózatba kapcsolva.

(mti)

 

Fotó: technokrata

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4214154897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása