MI TÖRTÉNIK, HA KÜLFÖLDÖN BÜNTETÉST KAP? Az EU-s büntit itthon behajtják idéntől
2018. augusztus 09. írta: Cseri Pali

MI TÖRTÉNIK, HA KÜLFÖLDÖN BÜNTETÉST KAP? Az EU-s büntit itthon behajtják idéntől

bunti.jpg

Sokan kelnek útra autóval a nyári szezonban, ezért nem árt tisztában lenni, ha valamiért büntetést kapunk külföldön, például közlekedéssel kapcsolatosan, hogyan hajtják be ezt Magyarországon rajtunk.

2018 január 1-jétől bővült, az Európai Unió tagállamaitól érkező, pénzbírságot kiszabó jogerős határozatok köre. A korábbi szabálysértésekre vonatkozó rendelkezésekkel szemben – a külföldi határozat akkor is végrehajtható, ha a határozat alapjául szolgáló cselekmény a magyar jogszabályok szerint közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegésnek minősül.

Itthon, a törvény szerint, az Országos Rendőr-főkapitányság a felelős a végrehajtásért. A pénzbüntetést akkor hajtják végre, ha az elkövető a külföldi hatóság által kiszabott bírságot önként nem fizeti meg és az elkövető Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy vagyonnal, illetve jövedelemmel rendelkezik.

Fontos, hogy a kölcsönös elismerés elvével összhangban – nincs lehetősége a végrehajtás alapjául szolgáló, más tagállamban folytatott eljárás felülvizsgálatára. A Kerethatározat meghatározza, hogy a külföldi hatóság olyan ügyet adhat át végrehajtásra, amelyről megállapította, hogy a határozat jogerőre emelkedett, önkéntes befizetés pedig nem történt.

Amennyiben a magyarországi lakóhellyel rendelkező gépjárműtulajdonos más uniós tagállamból közlekedési szabálysértés elkövetése miatti bírságról kap tájékoztatást és a döntéssel nem ért egyet, indokolt, hogy a rendelkezésre álló időn belül nyújtson be írásban jogorvoslati kérelmet a bírságot kiszabó külföldi hatósághoz, melyhez csatolja az esetleges bizonyítékokat is. Az eljárás e szakaszában a pénzbírság végrehajtásra történő átadása még nem történik meg.

A gyakorlatban, ha a megbírságolt személy nem küld írásos kifogást a bírság ellen a külföldi hatóságnak – bár vitatja az abban foglaltakat, mert nem követte el a terhére rótt szabálysértést, vagy a tulajdonát képező gépjárművel nem is járt a bírságot kiszabó tagállamban – és önként sem fizeti meg a bírságot, a hatóság a Kerethatározat rendelkezéseinek megfelelően a jogerős pénzbírságot átadhatja végrehajtásra a magyar központi hatóságnak.

A központi hatóság bírság végrehajtásáról szóló döntése ellen nincs helye jogorvoslatnak. Ezekben az esetekben a bírságot kifogásoló beadványt a központi hatóság kivizsgálás céljából továbbítja az azt kiszabó külföldi hatóságnak. A külföldi hatóság saját hatáskörben intézkedhet az általa kiszabott bírság végrehajtásának visszavonásáról. E körben azonban már szűkebb a megbírságolt személy jogorvoslati lehetősége, mert a külföldi hatóság az ügyet érdemben már elbírálta és megállapította, hogy az általa folytatott eljárásban a megbírságolt személy nem élt a jogorvoslati jogával, mellyel a döntése jogerőssé, illetve végrehajthatóvá vált.

Kérjük, hogy a fentiekre fokozott figyelmet fordítani szíveskedjenek!

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr114171417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása