KEDVES ÉRDI SZÜLŐK! Félórás elfoglaltsággal a GYEREKEDNEK 50 ezret kereshetsz!
2018. augusztus 12. írta: BoldogÉ

KEDVES ÉRDI SZÜLŐK! Félórás elfoglaltsággal a GYEREKEDNEK 50 ezret kereshetsz!

babakotveny-startszamla-hu.jpg

Segíts, hogy minél többekhez eljusson az információ, mert csak a jogosultak tizede veszi a fáradságot és ezzel a gyermekétől veszi el a pénzt.

Ha minden magyar gyermek után igénybe vették volna a maximális támogatást, félezer milliárd forint lenne a babakötvény-állomány. A valós érték azonban ennek csupán körülbelül a tizede, 45 milliárd. Hiába jó a megtakarítási forma, sokan nem értik még ma sem, hogy miért érdemes az állami kedvezményt igénybe venni.

2006 óta a magyar állam minden újszülött számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az éves inflációval megegyező kamatozású letéti számlán helyez el a Magyar Államkincstár. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és Babakötvényben kamatozzon, egy Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárnál. Ha ez megtörténik, akkor az infláción felül 3 százalék éves kamat is jár. (Idén 5,4 százalék a kamat, mert tavaly 2,4 százalék volt az infláció.)

Erről elvileg a védőnők tájékoztatják a szülőket, de sok emberhez vagy nem jut el az információ, vagy visszatartja őket a számlanyitási kötelezettség. Ezt online nem, csak személyesen lehet elintézni, miközben a kisgyerekes családok szinte mindig időszűkében vannak.  (Igaz, nemcsak szülő, hanem hozzátartozó is megnyithatja a számlát.)

Pedig elég jelentős a különbség, hogy mennyi pénzt vehet fel a gyermek a 18. életéve betöltése után. Ha átlagosan három százalékos éves inflációt veszünk figyelembe *, akkor számlanyitás nélkül 72 ezer forintot, míg ha vállalják a szülők az adminisztrációt, akkor 121 ezret. Egy félórás ügyintézésért ez elég jó fizetség, de mivel a kifizetés nagyon távol van, ezért kevesek veszik a fáradtságot.

A teljes cikket a G7-en elolvashatod!

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7814176053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása