TÚL VANNAK FIZETVE AZ ÉRDI HÁZIORVOSOK?! Milliárdokat vonnak el a háziorvosoktól a pénzt, hogy a gyermekellátásnak és a betegszállításnak adják!
2018. augusztus 18. írta: BoldogÉ

TÚL VANNAK FIZETVE AZ ÉRDI HÁZIORVOSOK?! Milliárdokat vonnak el a háziorvosoktól a pénzt, hogy a gyermekellátásnak és a betegszállításnak adják!

kaslermiklos_alfahir-hu.jpg

Valószínűleg túl vannak fizetve a háziorvosok, vélekedhet a Kásler-féle Emberminisztérium.

Két nap alatt kellett véleményezi azt a kormány honlapján megjelent, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)

„A egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának és az egészségügyben dolgozók bérnövelésének a szabályairól szóló" rendelettervezetét, amely elképesztően meghökkentő átcsoportosítási ötlettel állt elő a büdzsé kapcsán.

Az, hogy finoman szólva kritikán aluli helyzetben van az alapellátás, nem kell senkinek ecsetelni. Ennek ellenére az Emmi ebből a kasszából kívánja betömni a gyermekellátásban és a betegszállításban kialakult lyukakat, ennek a területnek az alultervezettségét.

Az ugye vicc, és az egész működést komolytalanná teszi, hogy az ún. társadalmi egyeztetésre kettő (!) napot adtak. Persze, ezen nincs is miért csodálkoznunk, amikor az egészségügy forrásainak tervezéséről beszélünk.

Ez önmagában apróságnak tűnik, persze az egész költségvetéshez képest, ennél azonban sokkal rosszabbat sejtet, a megoldási mód.

Az egyébként is forráshiányos egészügyben a kormány pluszforrást még azoknak a területeknek sem akar adni, amelyek igazán kritikus állapotban vannak, sőt még el is vesz tőlük.

A fenti linken található előterjesztés szerint a Kásler-féle minisztérium szeptember elsejei határidővel úgy csoportosítja tárca alá tartozó költségvetési forrásokat, hogy a

„Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzata terhére" 2,5 milliárd forintot elvonjon az alapellátási kasszából.

A pénz az előterjesztés szerint ketté osztva az alábbi helyekre kerülne:

  • 1 milliárd 250 millió forint az „Összevont szakellátás jogcím javára a gyermekellátás plusz forrásának biztosításához"
  • 1 milliárd 250 millió forint pedig a „Betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállítás jogcím javára, az ezen a területen kialakult forráshiány enyhítése érdekében"

Ráadásul mindezt annak tudatában teszik, hogy az előző hónapban már bőven 300 fölött járt a betöltetlen és tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma Magyarországon.

Ennek legfőbb oka egyébként, hiába vannak a praxisvásárlási segélyek, a legfontosabbak, a háziorvosok még komolyan alulfizetettek, így csak nagyon kevesen választják ezt a szakmát.

De a stadionok rendületlenül épülnek tovább!

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9314188679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása