MI LESZ ÉRDEN ÉS KÖRNYÉKÉN A SOK OPERÁTORRAL? Utcára kerülnek?
2018. augusztus 19. írta: Cseri Pali

MI LESZ ÉRDEN ÉS KÖRNYÉKÉN A SOK OPERÁTORRAL? Utcára kerülnek?

felesleges_dolgozo_equilor_blog_1.jpg

Mi lesz a cégekkel, ha a munkaerőhiány fokozódik, milyen stratégiákat fognak követni az egyes városokban, például Érden, hogy megállítsák a folyamatot. Az itt élőknek ugyanis ez is egy nagyon fontos kérdés és nem az az egyedüli megoldás, hogy minél több embert hozunk ide.

A szakértők szerint a legfontosabb, hogy a városvezetők, illetve a potenciális döntéshozók megértik-e melyek, azok az igazi kihívások, mit lehet tenni ellenük. Ebben a helyzetben sokat segítenének illetve tudnának segíteni a szakszervezetek, hiszen a munkavállalókat nem lehet kihagyni a folyamatból.

A jelenlegi gazdasági káosz (egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség)  rengeteg irányba fordulhat: maga Varga Mihály is elismerte, hogy kb. 500 ezer ember van, aki hadra fogható lenne, de nincs munkája. A politikusok nyilván könnyen dobálóznak az emberekkel, de ez a nagyszámú ember nem biztos, hogy alkalmas az ipari munkára, mert egész egyszerűen egy bizonyos rétegnek  nincs ipari kultúrája, enélkül pedig nehéz beilleszteni őket a  munka világába.

A káoszt még fokozza az a jelenség, hogy az alacsony hozzáadott értékű munkának (gondolunk itt az összeszerelői vagy más jellegű szalag munkára, ami nálunk a leginkább jellemző) ez a fajta adózás vagy járulékrendszer egyre inkább megterhelő. Folyamatosan jönnek a hírek, hogy mely cégek csökkentik a létszámukat vagy vonulnak ki az országból ennek köszönhetően.

A másik meghatározó probléma pedig a szakemberhiány, amely szintén okozhatja azt,  hogy adott cégek egyszerűen kénytelenek elvinni bizonyos termelési fázisaikat vagy termékvonalakat, mert nincs olyan képzettségű ember, aki meg tudná csinálni. Mindkét esetben az az eredmény, hogy munkahelyek szűnnek meg.

Csakhogy a kettő problémakör nem ugyanabból a helyzetből ered.

Előszört azt kellene vizsgálni, hogy annak a dolgozónak, aki ma bent van a munka világában, meddig lesz elég a kompetenciája, és adott esetben mennyire lesz bevonható egy továbbképzésbe, átképzésbe. Mennyire hajlandó lépni, mennyire akar fejlődni. Az nagy kérdés, hogy felismerik -e a döntéshozók ennek az alapvető és megkerülhetetlen fontosságát. És utána jön az, hogy ehhez a folyamathoz, tudunk-e, tud-e az állam megfelelő képzéseket biztosítani.

Természetesen legalább ennyire fontos, hogy mit szólnak ehhez a kérdéshez a cégek. Gondolkodnak-e azon, hogy a gyártás és fejlesztés közötti ellentmondásokat megváltoztassák.

Mielőtt könnyedén elvetnénk a sulykot, el kell mondanunk, hogy nehéz helyzetben vannak a vállalatok is, mert két kihívást kell leküzdeniük:

  1. vannak-e alkalmas embereik  
  2. a konkurencia csábító hatása,

Ez utóbbi ugyanis egy nagyon komoly veszély: az adott cég belefektet rengeteg erőforrást a meglévő dolgozói állományba, aztán jön a konkurencia és mondjuk a képzésre fordított pénz felét zsebbe odaadja, és már el is csábítja a munkavállalókat.

Ez egy nagyon komoly dilemma és ennek egyelőre nem látszik megoldása. Ebből aztán egy olyan, társadalmilag káros folyamat kezd kibontakozni, hogy bizonyos munkafolyamatokat úgy szednek szét részekre, hogy az adott cég profiljára szabva tanítják be a dolgozókat.

Ez saját gyártási szisztémákat jelent, ami az adott cégnek jó, illetve ott is 3-4 munkaállomásra jó, de hasonló vállalatoknál már nem megfelelő : ilyen folyamatok a csúcsgyártóknál, például  az autógyártóknál, elég sokszor előfordulnak.

De az infokommunikációs szektorban már nem tudnak így eljárni, ezért ott a fiatalokat minél előbb megpróbálják a céghez kötni, és egész egyszerűen "leszívják" a tudásukat.

A fentiek érzékeltetik azt a trendet, hogy alapvetően az operátori és hasonló alacsonyabb képzettséget igénylő munkát végzők járnak rosszul, jutnak nehezebben képzésekhez. Ez Érden jelenleg még kevéssé érzékelhető, de pár év múlva nagyon bele fogunk csöppenni, és akkor a városlakók nagy része könnyen munkanélkülivé válhat.

Ezért lenne fontos, hogy már most elkezdjenek foglalkozni a kérdéssel a város vezetői, hiszen nekik van lehetőségük ezen változtatni, illetve ezért lobbizni.


A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4814189765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása