AZ ÉRDI EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT DOLGOZÓI MEDDIG BÍRJÁK MÉG? Mikor fognak tömegesen felmondani?
2018. szeptember 07. írta: Cseri Pali

AZ ÉRDI EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT DOLGOZÓI MEDDIG BÍRJÁK MÉG? Mikor fognak tömegesen felmondani?

apolo.jpg

Minden ápoló felmondott az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán – tudta meg a 24.hu. A nővérek felmondása a nyáron történt, az utolsók augusztus elején álltak fel. Névtelenséget kérő, de a kórház belső ügyeit jól ismerő forrásunk szerint az intézmény vezetése a maximális felmondási időt szabta ki a szóban forgó nővérekre. Így az ő felmondási idejük szeptember végén jár le, addig kellene a pótlásukról gondoskodni.

Az ajkai kórház intenzív osztályán fokozatos fogyatkozással kezdődött a nővérhiány. Volt, aki nyugdíjba, más szülési szabadságra ment, emiatt az ott maradtak túlterhelődtek. Az egyik fő gond az volt, hogy az aránytalanul sok munkáért alacsony fizetés járt – mondta forrásunk.

Úgy tudjuk, a főnővér és a helyettese gyakorlatilag egyszerre mondott fel, ez indította el a lavinát, és végül mindenki beadta a felmondását. Nyolc nővér távozik az intenzív osztályról, vagyis az összes. Érdemes viszont tudni, hogy olyan esetekben, amikor gyakorlatilag lehetetlenné válna egy teljes kórházi osztály működtetése, nem egyszer fordult elő, hogy a távozni szándékozók közül többen visszavonták a felmondásukat, akár felülről érkező nyomásra.

Nemcsak az ajkai kórház intenzív osztályán indul nehezen az ősz, hanem a sürgősségin is, miután annak főnővére is beadta a felmondást. Ezt egy azóta már nem nyilvános Facebook-posztban közölte, amiben leírta, hogy az osztályon nap mint nap megtapasztalta „az emberi kicsinyesség, önzőség, irigység, lustaság, ostobaság és közöny kiapadhatatlanságát. És megtapasztaltam az összefogás, a másokért való kiállás és az emberi tisztesség erejét.” Egy ideje már érlelődő döntését azzal indokolta, hogy nem akart túlélésre játszó főnővér lenni -írja a 24.hu.

Ha belegondolunk, hogy nem is olyan régen a győri kórházban volt hatalmas probléma a nővérhiány miatt, majd ha ahhoz hozzávesszük a Honvéd Kórház esetét is, azt láthatjuk, hogy minden kormányzati kommunikáció ellenére a szakadék szélén táncol a magyar egészségügy. Érdekes, hogy a Honvéd Kórháznál kirobbant eset után rögtön kétszeresére emelték a sürgősségin dolgozók fizetését, legalábbis ilyen ajánlatról hallani, és egy-két hiányzó gép is hirtelen előkerült, amit eddig nem voltak hajlandóak biztosítani a munkavállalók részére. Az ügy pikantériája, hogy a sürgősségi béremeléssel jelentős bérfeszültséget generáltak a többi osztály és a sürgősség között, ami esetlegesen tovább ront a helyzeten.

A fenti példából is látszik, hogy nyomásgyakorlásra márpedig szükség van, hogy tényleg tegyenek valamit az illetékesek az egészségügy megmentéséért. Úgy látszik, most a kórházi dolgozóknál jön ki legerősebben az elkeseredés. Mi lesz, ha egyszer minden városban úgy döntenek, hogy nem mennek be dolgozni egy darabig?

 

 A fotó illuszráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3314227887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása