A SZÉP ZÖLDSÉGEKET SZOKTA CSAK MEGENNI? Védje a környezetét, egye meg a “randa”, de finom cuccokat
2018. szeptember 23. írta: Cseri Pali

A SZÉP ZÖLDSÉGEKET SZOKTA CSAK MEGENNI? Védje a környezetét, egye meg a “randa”, de finom cuccokat

zoccesg.jpg

Amikor egy szupermarketben jársz, talán nem is gondolsz bele abba, hogy a zöldségek és a gyümölcsök jelentős része nem olyan szép és hibamentes, mint ami a polcokra ki van rakva. A nem eléggé egyenes répát, a szépséghibás almát vagy furcsán kunkorodó uborkát azért nem látod a boltok nagy részében, de még gyakran a piacokon sem, mert árusítás előtt kiselejtezik őket.

Emiatt nem csak az ehetetlen, hanem gyakran a teljes mértékben fogyasztható darabok közül is sok szerves hulladékként végzi. A kevésbé szép, de ehető zöldség és gyümölcs megmentésére, vagyis a pazarlás egy módjának visszaszorítására számos kisebb léptékű nyugat-európai kezdeményezés épült már, a nagy láncok azonban csak most kezdenek csatlakozni.

Németországban a Rewe és a cégcsoporthoz tartozó Penny most jelentette be, hogy jövő év elejéig a nem feltéltenül szépségdíjas zöldségeket is forgalmazni fogja. A környezettudatosság mögött ezúttal némi piaci taktika is áll: az idei nyár olyan aszályos volt, hogy nincs elég könnyen hozzáférhető zöldség és gyümölcs a piacon, főleg ha a szépség szerinti selejtezés után nézzük a mennyiséget.

A Rewe csoport boltjaiban külsőre sérült, de ehető almát, répát, hagymát és krumplit fognak árulni, természetesen olcsóbban, mint a válogatott darabokat.

A Lidl augusztus elején jelentette be, hogy kísérletképpen az Egyesült Királyságban 5 kilogrammos kiszerelésben 1,5 fontért, azaz 550 forintért kezd nem szépségdíjas gyümölcsöt és zöldséget árulni. A 710 ottani Lidl üzlet közül azonban egyelőre csak 122 vesz részt a kampányban. Az első adatok szerint a program hatására 13 százalékkal csökkent az ellátási láncból kikerülő szerves hulladék mennyisége.

(g7)


A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1714257875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása