STOP SÁRGA CSEKK! Jön az új megoldás a fizetésre
2018. szeptember 29. írta: Cseri Pali

STOP SÁRGA CSEKK! Jön az új megoldás a fizetésre

nuku_sarga_csekk.jpeg

A sárga csekk a készpénzhasználatot ösztönzi, se nem olcsó, se nem kényelmes, mégis a mai napig tömegek használják főleg rezsiszámlák befizetésére. Pedig több alternatívája is van már, és jövőre az azonnali fizetési rendszer egyik új tranzakciós típusa, a fizetési kérelem is beszáll a sárga csekkek nagy versenytársai közé.

A postai készpénz-átutalási megbízás, hétköznapi nevén sárga csekk, egy olyan magyar unikum, amely komoly népszerűségnek örvend, és ezáltal jelentős gátat jelent a gazdaság készpénzmentesítésében. Pedig erre nagy szükség lenne, nem véletlen, hogy a kormány is ambiciózus tervet készített a készpénzes fizetések elektronikus útra terelésére.

Jön a fizetési kérelem

Pedig a sárga csekknek már most léteznek jórészt kedvezőbb árazású és készpénzkímélő alternatívái, ráadásul jövőre egy újabb kihívója lesz: a fizetési kérelem, amelyet az új, azonnali fizetési rendszer tesz majd lehetővé. A fizetési kérelmet kétféle területen használhatják majd a szolgáltatók új fizetési megoldások kialakítására:

kereskedelmi/bolti mobilfizetésre,

a sárga csekk elektronikus formájaként.

E két felhasználási mód közül előbbivel már többször foglalkoztunk korábbi elemzéseinkben, a sárga csekkek kiváltása kapcsán most utóbbi felhasználási mód legfontosabb elemeit szedtük össze:

A fizetési kérelem egy elektronikus sárga csekkhez hasonlít: a fizetési kérelmet benyújtó szolgáltató megmondja, mennyivel tartozik neki az ügyfél, az ügyfél pedig a rendelkezésre álló időn belül eldöntheti, hogy mikor utalja át a pénzt elektronikus úton. Az átutaláshoz szükséges adatokat a szolgáltató előre beállítja, a fizető fél pedig küldi a pénzt.

A tranzakciókat gyakorlatilag egyetlen gombnyomással végre lehet majd hajtani, amely pár másodpercen belül le is zajlik. A fizetési kérelmeket valószínűleg a netbankokban, mobilbankokban, a szolgáltatók ügyintézési oldalán, illetve a bankokat és a szolgáltatókat összekötő platformokon lehet majd jóváhagyni, igazából ez többnyire csak azon múlik, milyen szolgáltatásokat építenek az új tranzakciós típus köré. Elméletileg a másodlagos azonosítókra is küldhető lesz, tehát például mobilszámra is.

Jogszabály alapján a bankok nem kötelesek fizetési kérelem szolgáltatást nyújtani, ez a szolgáltatók és a bankok közötti megállapodás függvénye, ugyanakkor az MNB határozott elvárása, hogy a bankok fejlesszenek és biztosítsanak ilyen jellegű szolgáltatásokat

A fizetési kérelmet a tervek szerint a benyújtásától követően legfeljebb két hónapig fizetheti be az ügyfél, de a szolgáltatónak lehetősége van ennél rövidebb határidőt is megadni. Például egy rezsiszámlánál a két hónapos határidő is megfelelő lehet, míg a bolti mobilfizetésnél valószínűleg csak pár percig érvényes fizetési kérelmet küldenek a pénztárosok.

A fizetési kérelmet benyújtó szolgáltató döntheti el, hogy a fizetési kérelem tartalmát módosíthatja-e a fizető fél, vagyis például átírhatja-e a tranzakció összegét.

(portfolio)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8714270963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.