BRUTÁLISAN EMELKEDIK ÉRDEN IS JÖVŐRE! 2021-től pedig a tervek szerint Magyarországról kitiltják a műanyag zacskókat
2018. október 06. írta: BoldogÉ

BRUTÁLISAN EMELKEDIK ÉRDEN IS JÖVŐRE! 2021-től pedig a tervek szerint Magyarországról kitiltják a műanyag zacskókat

nejlonszatyortilalom-origo-hu.jpg

A termékdíjtörvény módosításával 2019-től durván nő az egyszer használatos műanyagok termékdíja. Egy csíkos bevásárlószatyor után már 38 forint lesz csak az adó mértéke.

A termékdíjtörvény módosításával 2019-től nőhet az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal, mondta Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár egy tegnapi budapesti fórumon. Hozzátette: 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat.

Magyarország jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő 2012-ben, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát: hat év alatt a felére, azaz fejenként 160-170 darabról 80-ra - foglalta össze a Greenfo

Az illetékes minisztérium szeptember végén terjesztette be a termékdíjról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát, ennek egyik legfontosabb újdonsága az, hogy a zacskók után a jövőben nem tömeg alapján, hanem darabra kellene kifizetni a környezetvédelmi díjat. Méghozzá nem is keveset: a nagyon könnyű zacskók darabjaként 5 forintot, a könnyű, például zöldségek csomagolására használt zacskók után 20 forintot, bevásárlózacskók után pedig 38 forintot. Eddig egy kiló után volt 57 forint a díj – ez közel hatvanszoros emelkedést jelent.  

Mondjuk tavaly már nekifutottak a termékdíj-emelésnek, majd visszakoztak, most újra előálltak ezzel, ugyanakkor a vége most a tervek szerint a teljes tilalom lesz.

 

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8614285047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása