ÉRDEN IS LESZ ILYEN? Bérelhető bocsánatkérő és sorban álló ember, lusta melósokat lecsesző rokon
2018. október 13. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS LESZ ILYEN? Bérelhető bocsánatkérő és sorban álló ember, lusta melósokat lecsesző rokon

sorbanallas-1024x8811.jpg

Általában véve elege van az emberekből, de néha mégis jó lenne azért beszélgetni valakivel? Nem akar megfelelni a családi elvárásoknak, de azt sem akarja, hogy a csökönyös szülők kitagadják? Meg kéne házasodni, de nincs kivel? Bizonyos helyzetekben jobb lenne egy férj/feleség/gyerek? Ha Európában még nem is, Japánban már majdnem minden potenciális problémára kínál megoldást az emberbérlésipar.

Az emberbérlés különböző formái világszerte népszerűek. Kínában például hatalmas biznisz, hogy a legnagyobb helyi ünnepnek számító holdújévkor, amikor a városba szakadt szingli fiatalok hazalátogatnak vidéki (vagy más városban élő) családjukhoz, a rend kedvéért bérelnek maguknak egy barátot vagy barátnőt, hogy legalább részben tompítsák a magyarországi szokáshoz hasonlóan folyton a házasság és a gyerek érkezésének időpontja felől érdeklődő rokonság panaszcunamiját.

De bizonyos bevásárlóközpontokban már 30 percre is lehet csávót bérelni, aki segít ruhát választani, cipeli a megvásárolt cuccokat, és az ilyenkor kötelező szelfizésben is biodíszletként funkcionál. Ahogy nyugaton sem ismeretlen az emberbérlés, és kamuközönség-vásárlástól a bejárónőn át az eszkortokig elég sok formája van.

Azonban abból a szempontból nincs párja a japán piacnak, hogy elképesztően szegmentált: az ég világon minden lelki, testi és gyakorlati igényre lehet specializált emberbérlő szolgáltatásokat találni, az apakomplexustól kezdve az életviteli tanácsadáson át, az együtt alváson keresztül a klasszikus eufemizált masszázsig. Sőt sok olyan dologra is, amire amúgy nem is gondolna az ember.

A BARÁT ÉS BARÁTNŐ MELLETT BÁRMILYEN CSALÁDTAGOT, EGÉSZ CSALÁDOT, SŐT EGÉSZ NÁSZNÉPET, KISBABÁT, ÖREGEMBERT, TRACCSPARTNERT, SORBAN ÁLLÓ EMBERT, BOCSÁNATKÉRŐ EMBERT,  VAGY A GYEREKET ÉS LUSTA MELÓSOKAT LECSESZŐ KAMUROKONT IS KÖLCSÖN LEHET VENNI.

A piac és ezzel a kínálat pedig egyre növekszik. Az emberbérlés sikeréért természetesen nagyrészt a jól ismert posztmodern társadalmi folyamatok a felelősek, mint például az elidegenedés vagy a családok szétesése. De legalább ilyen fontos hajtóerőt jelent a konzervatív, a múltban megrögzült elvárások és a modern realitások közti, egyre szélesebb szakadék. Ahogy az is közbejátszik, hogy Japánban gyakran anyagilag is igen költséges dolog az emberi kapcsolatok fenntartása. Természetesen népszerűek a hagyományos perverziók is, de az új cégek inkább a lelki, illetve a társadalmi elvárásokból fakadó problémákra fókuszálnak.

Az egyik legújabb szolgáltatás a középkorúférfi-bérlés. Az alapító szerint az ötlet onnan jött, hogy a vonaton hallotta, amint két diáklány gyalázza a középkorú férfiakat (Japánban a látványosan kiégett, a céges mókuskerékbe beragadt férfiakra külön gúnyszó van), úgyhogy eldöntötte, bebizonyítja, hogy igenis képesek hasznosak lenni.

A biznisz azóta meglepően jól megy, a cég által kiközvetített, 30 és 70 közötti férfiak fiatal és öreg nőknek és férfiaknak egyaránt adnak párkapcsolati- és életviteli tanácsokat, elmennek velük vásárolni vagy sétálni.

De nem csak tanácsokat osztani vagy társalogni tudnak, gyakran társadalmi hasznukat konkrét problémamegoldással bizonyítják, az IKEA-bútorok összeszerelése például alapszolgáltatás. De vannak ennél érdekesebb feladatok is, az alapítót például egyszer arra kérte meg egy nő, hogy szidja le neveletlen fiát. Egy másik alkalommal egy lakásfelújítás kapcsán kellett közbenjárnia:

A KUNCSAFTJA ÚGY ÉREZTE, AZ ALVÁLLALKOZÓK AZÉRT NEM VESZIK KOMOLYAN, MERT NŐ, EZÉRT A FÉRFIT BÉRELTE FEL, HOGY A ROKONÁNAK KIADVA MAGÁT DORONGOLJA LE A LUSTA MELÓSOKAT.

A középkorú férfiak jelképes, óránként ezer jenes (kb. 2500 forintos) áron dolgoznak, és a cég honlapján elérhető képeik és leírásuk alapján ők is inkább a társaságot keresik, mint a pénzt. Jelentkezőkből állítólag nincs hiány, de természetesen próbálják kiszűrni a gázos arcokat – a rossz nyelvek szerint a bérelhető középkorú férfiakat nem pusztán egy jó beszélgetés vágya motiválja, bár állítólag eddig nem volt panasz rájuk.

(index)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9114299501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.