KEZDŐDIK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SOKKTERÁPIA?! Akár Önnel is kifizethetik az orvosi kezelést
2018. október 22. írta: BoldogÉ

KEZDŐDIK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SOKKTERÁPIA?! Akár Önnel is kifizethetik az orvosi kezelést

haziorvos-ittlakunk-hu.jpg

Nagyon meredek jogszabály-tervezet látott napvilágot.

Behajtanák az egészségügyi ellátás árát azokon, akiknek nincs rendben a társadalombiztosításuk. Eddig csak az elmaradt járulékot kellett állniuk, ezután akár a teljes számlát. Mostani állapotban éppen 400 ezer embert érint a döntés.

Amennyiben ez megvalósulna, sokaknak durván megdrágulna az orvosi ellátás azok közül, akiknek nincs társadalombiztosításuk – tudta meg a Népszava.

A kormányzat által készített jogszabály-tervezet szerint az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak.

Jelenlegi adatok szerint pillanatnyilag 400 ezer embernek nincs biztosítása, és minden huszadik beteg taj-számának ellenőrzésekor „villan fel a piros lámpa.”, azaz rendezetlen a jogviszonya, vagyis megkapja ugyan az ellátást, de figyelmeztetik, hogy rendezze státuszát.

Mielőtt azt gondolná a kedves olvasó, hogy ez csak azon munkaképes korúak sajátja, aki nem dolgoznak, ki kell Önöket ábrándítanunk. Sajnos gyakran előfordul: valakinek hiába van biztosításra jogosító munkahelye, a munkáltató nem fizeti be utána a járulékot. A „piros lámpás” ellátottakról az egészségbiztosító havonta készít jelentést az adóhivatalnak, amely igyekszik az elmaradt járulék fizetésre kötelezni az érintetteket.

A Népszava birtokába került saláta-törvény tervezet jelentősen szigorítana azon a szabályon, amely most legfeljebb öt évre visszamenőleg engedi behajtani az elmaradt egészségbiztosítási járulékot. A tervezett módosításban az áll: „Aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe, az az egészségbiztosító tudomására jutásától öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére.”

A tét nem kicsi, ugyanis ez már egy nagyságrendi ugrás, azt se feledjük, a patikai gyógyszerkiváltás alapján is követelhet vissza pénzt a költségvetés.

ÉS A KEZELÉSEK ESETÉN MI, MENNYI? (ízelítőül álljon itt néhány)

Nyaki erek katéteres tágítása: 1 996 448 forint*
Szemlencse műtét, lencse beültetéssel: 148 736 forint
Epehólyagműtét: 283 562 forint
Mandulaműtét: 89 268 forint
Tüdőgyulladás különleges egyéb kezelés nélkül 60 év felett 212 993 forint
Szívkoszorúér elzáródás áthidalása katéterezéssel: 2 185 772 forint
Állandó szívritmus szabályozó beültetés: 370 036 forint
Szívinfarktus ellátása speciális kezelés nélkül: 375 992 forint
Hasnyálmirigy, máj közepes műtétei: 630 840 forint
Pajzsmirigy nagyobb műtétei: 319 776 forint
Prosztata eltávolítás: 299 180 forint
Méhdaganat műtét: 331 072 forint

– Ha ezt a szabályt a jogalkotók jóváhagyják, amellett, hogy sok ember kerülhet lelhetetlen helyzetbe, végérvényesen fölbomlik a szolidaritás elvű társadalombiztosítási rendszer – mondta a lapnak Karátsonyi Annamária közgazdász, a Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense. A gazdagok könnyedén kiléphetnek a közös kockázat közösségből, mondván, ha szükségük lenne az ellátásra, akkor azt piaci alapon is megvásárolhatják. Ezzel egyértelműen csökken majd az ellátásokra fordítható közpénz. Aki pedig zsebből fizetne, attól csak azt az alacsony díjat lehet majd beszedni, amit a közfinanszírozó fizet, miközben jó néhány terápia költségét ez az összeg már nem fedezi.

Egy másik következménye lehet az intézkedésnek, hogy a legrászorultabbak, akiknek nem lesz biztosításuk és vélhetően pénzük se, vagy teljesen kiszorulnak a közellátásból, vagy ha mégis ellátják őket, akkor az intézmények behajthatatlan kintlévőségeit duzzasztják. – Mi van, ha valaki nem tud fizetni? – kérdezi Karátsonyi Annamária. – Az orvos nem mondhatja, hogy nem látom el. A kórházakba nem egyszer esik be biztosítás nélküli szülő nő is. A detoxikálás árát évek óta annak kéne fizetnie, aki a szolgáltatásra rászorult, de az intézmények képtelenek ezt az összeget beszedni.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5414316189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kajdócsy Judit 2018.10.23. 01:50:42

nos, inkább nem írom ide amit gondolok, mert a nyomdafesték elpirulna. A többit gondolják hozzá.
süti beállítások módosítása