JÖNNEK A TOTÁLIS TILTÁSOK A MŰANYAGOK TERÉN! A cigicsikket is csökkentik
2018. október 28. írta: BoldogÉ

JÖNNEK A TOTÁLIS TILTÁSOK A MŰANYAGOK TERÉN! A cigicsikket is csökkentik

muanyagzacsko1.jpg

Az Európai Parlament megszavazta azt a jogszabálytervezetet, amely véget vet az egyszer használatos műanyagoknak, többek között a tányérok, evőeszközök vagy fülpiszkálók használatának.

Természetesen itt nem állnak meg: a műanyagok használatát korlátozó lépéseket a cigarettacsikkekre is kiterjesztenék, bizonyos műanyag termékek fogyasztását pedig 25 százalékkal kellene csökkenteni a tagállamoknak 2025-ig- írta a privatbankar.hu

Betiltanák a könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyag termékek árusítását, az ilyen, egyszer használatos termékeket – amelyek a tengereken úszó szemét 70 százalékát teszik ki – 2021-től tilos forgalmazni az Unió piacán.

A 2021-től betiltandó műanyagok listáján olyan termékek szerepelnek, mint

  • az egyszer használatos evőeszközök,
  • fülpiszkálók,
  • szívószálak,
  • keverőpálcák,
  • tányérok,
  • italkeverők,
  • léggömbpálcikák.

Ezeket a jövőben kizárólag fenntartható anyagokból lehetne készíteni.

És mi lesz a többi műanyaggal?

A tagállamoknak a nem kiváltható egyszer használatos műanyag termékek fogyasztását legalább 25 százalékkal csökkenteniük kell 2025-ig. Az ilyen termékek között szerepelnek például:

  • a hamburgeres dobozok,
  • szendvicsdobozok,
  • a gyümölcs, zöldség, sütemények,
  • vagy fagylalt csomagolására használt dobozok.

A másfajta műanyagokat, például az italpalackokat külön kell gyűjteni, és 2025-re 90 százalékban újra kell hasznosítani.

Az EU-s képviselők szerint a műanyagok használatát korlátozó lépéseknek a dohánytermékekből származó szemétre, elsősorban a műanyagot tartalmazó szűrőkre is ki kell terjedniük. Az ilyen hulladékot 2025-ig felére, 2030-ra pedig 80 százalékkal kell csökkenteni.

Az EP-ben úgy látják, erre azért van szükség, mert egyetlen cigarettacsikk 500-1000 liter vizet képes szennyezetté tenni, és 12 évig tart, amíg lebomlik. A cigarettacsikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét.

A mostani jelentést 571 szavazattal, 53 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett fogadták el. Az EP-nek az elfogadott dokumentumban foglaltak képezik majd az álláspontját az intézményközi egyeztetéseken, amelyek akkor kezdődhetnek meg, amikor a tagállamok kormányainak tanácsa is kialakítja a véleményét a kérdésben. A végső jogszabály ezeken a tárgyalásokon ölt formát.

Idehaza az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szeptember közepén jelentette be: jelentős szigorítást terveznek 2019-től a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében.

Ehhez képest teljesen agyament a Fidesz hozzáállása, nem szavazta meg a műanyag zacskók betiltását.

Mindezt az EP szavazási jegyzőkönyve is megerősíti. Az 571:53 arányban elfogadott határozatot a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból 165 képviselő támogatta, és mindössze 3 német, egy román, illetve nyolc olasz képviselő nem szavazta meg az indítványt. A tartózkodók között csak a Fidesz kilenc képviselője és Csáky Pál szlovákiai magyar politikus szerepel.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6014328035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása