HOPPÁ! Toleránsabb lesz a katolikus egyház a melegekkel, és több nőt akarnak a szervezetbe!
2018. november 02. írta: Cseri Pali

HOPPÁ! Toleránsabb lesz a katolikus egyház a melegekkel, és több nőt akarnak a szervezetbe!

20130307-meleg-papok-illusztracio.jpg

Úgy látszik, ébredezik az egyház, olyan kérdésekhez is hozzányúlnak, ami eddig tabu volt, vagy amelyeket határozottan elutasítottak.

A nők egyházi szerepének kiterjesztését, a melegek egyházi életbe való bevonását és a szexuális visszaélésekkel szembeni erélyesebb fellépést szorgalmazó zárójelentéssel ért véget szombat este a fiatalokról szóló püspöki szinódus a Vatikánban, háromheti tanácskozást követően.

A szombat este közzétett, 167 fejezetet tartalmazó dokumentum a modern társadalmakat érintő számos kérdéssel foglalkozik a migrációtól kezdve a virtuális valóság veszélyén át, és olyan kényes témákat is érint, mint a melegek helyzete, vagy az egyházat megrázó pedofilbotrányok.

A dokumentum a nők egyházi szerepéről szólva úgy fogalmaz, hogy jobban be kell vonni őket a vezetői szinten történő közreműködésbe, hiszen az egyház e tekintetben "elkerülhetetlen változás" elébe néz. Mindazonáltal nem arról van szó, hogy a katolikus egyház megnyitná a nők előtt a pappá válás lehetőségét. A szöveg inkább úgy fogalmaz, hogy "a női hang hiánya szegényesebbé teszi a vitát és az egyház útját". Ennél a fejezetnél tucatnyi ellenszavazat volt szinódusban, amelynek soraiba mindössze hét apácát hívtak meg, őket is szavazati jog nélkül.

A püspökök állást foglaltak amellett arról is, hogy a homoszexuális embereket nem szabad hátrányosan megkülönböztetni szexualitásuk miatt, hanem hitükben kísérni kell őket. "Isten minden embert szeret, s így tesz az egyház is" - olvasható az irat talán legtöbb vitát keltett fejezetében, amelyet 178 szavazattal fogadtak el 65 ellenében.

Na akkor, kezdjük azzal, hogy az ókorban, ha jól tudom, a homoszexualitás elfogadott nem norma volt, ami a kereszténységgel vált üldözendővé, és a mai napig tartó utálat és meg nem értés alapját is szolgáltatta. Ha az ember bemegy mondjuk egy érdi kocsmába és ott eltölt egy kis időt, biztos, ha felmerül ez a téma, jön a buzizás, a le kellene lőni őket, vagy ezek betegek, satöbbi. Jobb esetben az amíg engem nem zargatnak nem érdekelnek mondatok. Nem mondom, hogy mindenki van ezen az állásponton, de a 90 százalék igen, és valószínűleg mindig lesznek előítéletek a homoszexuálisokkal szemben. Nehéz kérdés egyébként, amin most helyesen finomítani szeretne az egyház, mivel már nem kerülheti meg a kérdést. Ahogyan a nők jogainak kérdését sem, akár a világi, akár az egyházi életben, bár még pappá nem fognak szentelni nőket, bár én nem értem, miért.

Az iratban emellett a püspökök leszögezték, hogy szigorú intézkedésekkel kell elejét venni a papok által elkövetett szexuális visszaéléseknek. A szöveg szerint nincs az a bűnbánat, ami ellenszerül szolgálna az áldozatok életét végigkísérő szenvedéseknek. Izgalmas kérdés, hogy ez mennyire köszönhető a cölibátus intézményének, amelyet a katolikus egyház nem akar megszüntetni.


A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9614339557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása